Bivši šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu

Bivši šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Pieter Feith pozdravio je spremnost predsjednika Hashima Thaçija da se odazove Specijalnom sudu u Hagu, piše Gazeta Express.

U intervjuu za RTK Pieter Feith nije komentarisao optužnicu protiv Thaçija, ali je naglasio da opravdava građane Kosova, koji se osjećaju ponosnim na ono što je postigao OVK.

"Video sam izjavu, ali nisam video nijednu optužbu. Nisam upoznat ni sa jednom optužbom protiv predsjednika Thaçija, Kadrija Veselija i drugih. Zbog toga mi je teško da prosuđujem ovo ili da dam neki svoj utisak o sadržini optužnice. Ali znam da je sve što ima veze sa ratom tokom '98 '99 na Kosovu vrlo osjetljivo pitanje za narod Kosova", rekao je Feith.

Feith je podsetio da je Thaçi, dok je bio premijer, zajedno sa Međunarodnom civilnom kancelarijom radio je na sprovođenju odredbi Ahtisaarijevog plana.

"Jedna od odredbi, zapravo jedna od ključnih odredbi bila je poštovanje prava srpske zajednice na Kosovu i u tom pogledu smo postigli neke stvari. Uključujući stvaranje opština i vezu sjevera Kosova sa Prištinom, kao i obezbjeđivanje da kosovski građani srpske nacionalnosti budu zastupljeni u raznim institucijama i agencijama", rekao je Feith.

Bivši šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu pozdravio je Thaçijevu spremnost da sarađuje sa Specijalnim sudom.

"Važno je da svaki pojedinac preuzme odgovornost za djela počinjena tokom ratnog perioda i u vezi s tim mislim da korak koji je učinio predsjednik Thaçi da se pojavi pred tužiocima u Hagu treba biti pozdravljen i treba ga ohrabriti da nastavi da radi sa Tribunalom, jer na ovaj način Kosovo može da se oslobodi optužbi i svega što se moglo dogoditi tokom rata", zaključio je Feith.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express