Tamošnji stanovnici se osjećaju napuštenim

Vlada koju vodi premijer Avdullah Hoti uklonila je iz prijedloga Zakona o budžetu iznos od 500.000 eura, koji je bio namjenjen za izgradnju kuća na sjeveru Kosova, piše Gazeta Express.

Kako navodi ovaj medij, albanski stanovnici naselja u Sjevernoj Mitrovici, žale se da ne dobijaju podršku Vlade Kosova i da i dalje nemaju pomoć u izgradnji svojih domova.

Albanski stanovnici Sjeverne Mitrovice, dodaje se, nikada nisu uspjeli da dobiju krov nad glavom. Samo nekoliko metara dalje, u drugom naselju u Sjevernoj Mitrovici, nalaze se kuće Albanaca koje su izgradile opština i tadašnja vlada.

Prije deset godina Hafiz Mehmeti vratio se u rodni grad. Uz pomoć opštine i vlade, sagrađena je kuća za njegovu porodicu. S juga je otišao na sjever na plac, na kojem je imao kuću prije rata.

Kako navodi Gazeta Express, od tada do danas, nije puno učinjeno za tamošnje stanovnike, koji se zbog toga se osjećaju napuštenim.

Prema riječima građana, Albanci na ovom području prodaju svoja imanja i sele se da žive na jugu.

Prvi razlog je, dodaje se, u tome što je sa ovogodišnjeg budžeta skinut prijedlog kojim je predviđena izgradnje kuća na sjeveru, a budžet je izglasan na prvoj sjednici Vlade Kosova u ponedjeljak.

Hotijeva vlada uklonila je stavku od 500.000 eura ulaganja, koja su bila predviđena za izgradnju kuća u Sjevernoj Mitrovici.

Prema riječima premijera, to pitanje biti postavljeno na Odboru za budzet u utorak.

Međutim, navodi Gazeta Express, ulaganja Vlade Srbije u sjevernom dijelu su vidljiva. Stanovnici su istakli da se odnedavno u gotovo svakom naselju gradi za Srbe koji žive ovdje.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express