Promjena ponašanja

Nacionalni institut za javno zdravstvo u Prištini podsjetio je građane Kosova da su maske obavezne i da ih treba nositi, ukazujući na poštovanje fizičke udaljenosti i neophodnu dezinfekciju prostorija, prenosi Gazeta Express.

"Virusa ima svuda! Molimo pridržavajte se preporuka! Virus ubija! Sprovođenju preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja trebalo bi da se pridržava svaki građanin Kosova u cilju zaštite sebe, svoje porodice i drugih. Apelujemo na građane, privredna društva i ugostitelje da strogo poštuju fizičku udaljenost, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostorija. Time spriječavaju eventualno širenje zaraze", navedeno je u saopštenju Nacionalnog instituta za javno zdravlje.
Ukazuju da se društvo kreće ka novoj normalnosti, koja podrazumjeva promjenu ponašanja.
"Sanitarne i opštinske inspekcije moraju zajedno da sprovedu Zakon o inspektoratu i Zakon o spriječavanju zaraznih bolesti na osnovu priručnika "Covid-19" i preduzmu mjere u slučaju eventualnog nesprovođenja preporuka Nacionalnog instituta. Svako kršenje pravila smatraće se rizikom za zdravlje i život drugih. Niko nema pravo da rizikuje živote svojih članova porodice, starih i osoba sa hroničnim bolestima zbog nemara i nepridržavanja preporuka", navedeno je u saopštenju.