Thaçijev savjetnik

Çollaku je iznio ocjenu da će dijalog koji vodi Evropska unija staviti Kosovo u 'status quo'.

Nastavak tehničkog dijaloga pod vodstvom Evropske unije nije u interesu Kosova, ocijenio je savjetnik kosovskog predsjednika Bekim Çollaku.
Çollakuov stav na Twitteru još jedna je u nizu, uglavnom negativnih reakcija kosovske političke javnosti na nastavak dijaloga, piše Beta.
Kosovska opozicija, u prvom redu Pokret Samoopredjeljenje (PS), kritikovala je nastavak procesa bez platforme o dijalogu, a Collaku je danas iznio ocjenu da će dijalog koji vodi Evropska unija staviti Kosovo u "status quo".
"Dijalog je osmišljen da opravda dalje otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju, dok će istovremeno Kosovo ostaviti u trenutnom 'statusu quo'. Cilj treba da bude konačan politički dogovor uz obostrano priznanje", napisao je Collaku, koji je i bivši kosovski ministar evropskih integracija.

Hoxhaj: Hoti prevaren u Briselu

Prethodno se o nastavku dijaloga negativno izjasnio i član predsjedništva Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj koji je prenio stav te stranke, čiji je osnivač Hashim Thaci, da je kosovski premijer Avdullah Hoti na pregovore u Brisel sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otišao brzopleto i bez koordinacije sa političkim strankama.
Takođe je zamjerio i to što je Hoti, kako je naveo "prevaren" pa je u Briselu na pregovarački sto vraćena tema raseljenih Srba koju je, kako je rekao, Kosovo zatvorilo prije 15 godina ispunivši sve obaveze prema povratnicima.

Nastavak dijaloga

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Avdullaha Hotija i predstavnika Evropske unije završen je u četvrtak.
Nakon sastanka, Vučić je rekao da su u Briselu pokrenuta "važna pitanja", te da će biti "teško", jer se razgovara i s "najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo".
Hoti je poslije razgovora izjavio kako se radilo o "zaista teškom susretu".
Dijalog Srbije i Kosova bio je u zastoju od kraja 2018. godine, kad je vlada Kosova uvele stopostotne carinske takse na uvoz robe iz Srbije, u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i sprečavanje prijema u međunarodne organizacije.
Srbija je nastavak dijaloga uvjetovala ukidanjem taksi, što je učinjeno imenovanjem nove Vlade Kosova, te formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.