U Ministarstvu za povratak i zajednice

Šest miliona eura vrijednost je tri kapitalna projekta koja je Ministarstvo za zajednice i povratak planiralo u budžetu za 2019. godinu, ali za tri projekta u fazi planiranja, Ministarstvo nije iznelo detalje, kao što su dodjeljeni iznosi po opštinama ili broj korisnika, piše Koha.

Prema izvještaju Nacionalne revizorske službe za Ministarstvo za povratak i zajednice za 2019. godinu, u slučaju planiranja budžeta, ovo ministarstvo je zanemarilo detaljnu analizu prije predlaganja tih projekata.

Oni su opisani kao slabosti ministarstva u planiranju kapitalnih projekata, piše Koha.

Prema Vodiču za budžetski proces i planiranje koji je izdalo Ministarstvo finansija, sve budžetske organizacije vrše detaljnu analizu predloženih kapitalnih projekata.

Međutim, Ministarstvo za povratak i zajednice navodno to nije učinio.

“U tabeli 3.2 Zakona o budžetu kapitalnih projekata za centralni nivo, planirana su tri projekta. Ti projekti nisu precizirani i detaljni, već su imali samo opšti opis i finansijsku vrijednost”, navodi se u izvještaju.

Planirani projekti bili su “Projekat povratka, reintegracija zajednice (RRK-IV-), faza 4” vrijedan milion eura, “Projekat povratka (Izgradnja kuća za povratnike)” vrijedan 2.150.000 eura i “Projekat zajednice”, vrijedan 2.850.000 eura.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore