Premijer nakon povratka iz Brisela

Premijer Avdullah Hoti izjavio je sinoć da je svrha dijaloga između Kosova i Srbije međusobno priznavanje i normalizacija odnosa.

Hoti je u emiisiji "Pressing" na televiziji T7 istakao da je proces dijaloga obnovljen nakon 20 mjeseci, uz preporuke međunarodnih partnera.

"Imamo dijalog sa EU i partnerima radi postizanja konačnog sporazuma. Ključna riječ dijaloga je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa", naveo je premijer.

Komentarišuči trenutak kada ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pitao da li zna srpski, rekao da je to samo pitanje interpretacije.

"Medijsko tumačenje onoga što se dogodilo prilikom ulaska na sastanak je pitanje tumačenja od strane novinara i građana", rekao je Hoti.

Dodao je takođe da se vodi dijalog sa Srbijom radi međusobnog priznavanja i zatvaranja svih pitanja.

"Ulazimo u ovaj proces ne radi normalizacije autobuskih linija. Iako su i te stvari važne, već poslije devet godina dijaloga moramo imati dijalog kojim zatvaramo sva pitanja koja imamo sa Srbijom. Normalizacija dolazi samo uz obostrano priznavanje", istakao je Hoti.

Hoti: Srbi imaju informacije o nestalima, tražićemo ih

Hoti je izjavio da je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu zatražio informacije o nestalim osobama sa Kosova. On je rekao da Srbija ima te informacije, koje je Kosovo i zatražilo.

"Ima tih informacija u srpskim arhivima. Želeo sam da to bude prvi princip. Tražio sam da se otvore sve arhive kako bi se zatvorila ta tema i drugi princip je sprovođenje pravde", poručio je Hoti.

Prema njegovim riječima, neće prihvatiti nikakav kompromis u konačnom sporazumu, osim uzajamnog priznavanja.

Ppremijer je dodao da u tom pogledu imaju i međunarodnu podršku.

"Mislim da smo na putu kada će međunarodni partneri reći Srbiji 'dosta više'. Samo međusobno priznavanje smiriće ovaj dio Balkana", poručio je Hoti.

Hoti: Amerikanci su tražili da se sastanak održi uprkos objavljivanju optužnice protiv Thaçija

Hoti je u emisiji “Pressing” na T7 rekao da su Amerikanci tražili da se održi sastanak zakazan za 27. jun u Vašingtonu, a koji je otkazan zbog objave optužnice od Specijalnog tužilaštva protiv predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

Naveo je da je nakon toga odlučio da ne ide u Ameriku.

“Procjenili smo da je delegacija prepolovljena i tako smo odlučili. Shvatili smo to tek nakon što smo sleteli u Beč. Bilo je iznenađenje, ali to je stvar pravosudnih tijela”, rekao je Hoti.

Dalje je rekao da su Amerikanci tražili da se sastanak održi, ali oni su ipak imali razumijevanje za situaciju.

“Dogodilo se ono što se dogodilo, da se delegacija prepolovila, odlučili smo da je bolje da odložimo još jednom. Razgovarali smo sa ambasadorom Grenellom i oni su tražili da se sastanak održi bez obzira na to šta se dogodilo. Ali nakon razgovora i procjene situacije koju sam izneo, zatražio sam da se sastanak odloži i oni su razumjeli moj zahtjev”, rekao je Hoti na T7.

Hoti: Otklonio sam probleme koje je prouzrokovao Kurti

Premijer Kosova uvjeren je da je tokom svoje vladavine uspio da, kako kaže, sanira svu štetu koju je Kosovu napravila prethodna vlada koju je vodio Albin Kurti u odnosu na međunarodne partnere.

Hoti kaže da ima stalnu komunikaciju sa svim prijateljima Kosova.

“Danas imam redovnu komunikaciju sa Bijelom kućom, sa kabinetom kancelarke Angele Merkel, sa Macronovim kabinetom, kao i sa Briselom”, rekao je Hoti.

“Obnovili smo komunikaciju nakon teškog perioda otežanih odnosa”, rekao je Hoti.

Hoti je naglasio da je tokom njegove vlade obnovljen i proces dijaloga.

On je rekao da je potpuno otvoren prema opoziciji o dešavanjima u Briselu i Vašingtonu i da ima komunikaciju sa dijelom opozicije.

Hoti o mogućnosti da PDK uđe u vladu

Premijer Kosova Avdullah Hoti govorio je sinoć, javlja Gazeta Ekspres, o mogućnosti da se Demokratska partija Kosova (PDK) pridruži vladajućoj koaliciji.

Hoti je rekao da na političkoj sceni nema promjena jer je vlada u punom kapacitetu.

“Na političkoj sceni nema promjena. Vlada Kosova je u punom ustavnom kapacitetu. I predsjednik Kosova”, rekao je Hoti.

Hoti je odbio da više komentariše o hipotetičkim pitanjima, ali nije isključio mogućnost da PDK uđe u Vladu Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express