Nije testirana ni na UKCK ni u CPM

Zaražena koronavirusom, kaže, otišla sam na kontrolni pregled, ali ostala sam na ulici, nisu me pregledali ni na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova (UKCK) niti u Centru porodične medicine (CPM).

Kosovska aktivistkinja Zana Avdiu podijelila je sa svojim virtualnim prijateljima svoje iskustvo sa COVID-19 i zdravstvenim ustanovama na Kosovu.

Ona je na statusu na društvenoj mreži Facebook priznala da, pogođena koronavirusom, nije dobila medicinske usluge na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, tačnije na Klinici za infektivne bolesti.

Avdiu je rekla da se nakon odlaska na Infektivno, vratila se u Centar porodične medicine u naselju u kojem živi kako bi dobila uput.

"'Idite u Centru porodične medicine u vašem kvartu i zatražite uput', a da me čak i nisu pogledali u lice", napisala je Avdiu.

Nakon Infektivne ona se uputila prema Centru porodične medicine, ali ni tamo joj nije bilo dopušteno ući i primiti medicinske usluge, jer pacijentima zahvaćenim koronavirusom nije dozvoljeno da uđu i obave kontrolu.

Prema njenim riječima, osoba joj je rekla da je Nacionalni institut za javno zdravstvo izdao naredbu da se osobe zahvaćene COVID-19 ne liječe u Centru porodične medicine, već da idu pravo na Infektivnu kliniku.

Kontaktirala je i direktora Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, Valbona Krasniqija.

Odgovorio mi je da mu je žao i uputio me da pratim zakonske mehanizme, kako bih mogla uraditi kontrolu.

Sada želim pitati dr Valbona Krasniqija javno, što mislite pod ovim pravnim mehanizmima? Da se obratim policiji ili na sud da tužim kliniku, Centar porodične medicine ili možda čak i da tužim koronavirus?

"Također, želim pitati direktora da li mi garantira da neću imati posljedice od bolesti, dok slijedim procedure zakonskih mehanizama koje mi je preporučio?", napisalao je Zana Avdiu na Facebooku.

Ovo je njen cijeli post na Facebooku:

Ja zaražena sa Covid, gdje da uradim pregled?

Kao zaražena koronavirusom, nisam dobila medicinsku pomoć na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, tačnije na Klinici za infektivne bolesti.

Odlazeći tamo, umjesto da dobijem odgovarajuću uslugu i obavim pregled, naišao sam samo na bahatost zdravstvenog osoblja.

Kada sam ih pitala gdje mogu uraditi kontrolni pregled, i da sam inficirana sa Covid, jedna gospođica čije lice nisam mogla ni vidjeti, obratila mi se visokim i agresivnim tonom "idi u Centar porodične medicine u svojem naselju i uzmi uput", govoreći nije me ni pogledala u lice.

Ok, šutjela sam i otišla bez riječi.

Otišao sam u Centar porodične medicine kod Qafa, a osoba koja je bila tamo, iza stola s dezinfekcijskim sredstvom, rekla mi je da mi ne može dopustiti da uđem i uradim kontrolu, s obzirom da sam sa COVID, i da kontrolu treba vršiti samo na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

Rekao je da postoji naređenje Instituta, koje je takođe postavljeno na vratima, da se ne upućuju pacijenti sa koronavirusom na Infektivno.

Idi tamo, rekao mi je!

I, ostala sam na ulici. Bez prilike da napravim kontrolni pregled i vidim i saznam o mojem stanju, sa ovom bolešću koja je uzdrmala svijet.

Ovo vrijeme mi nije bilo lako, a prije svega situaciju mij je pogoršalo zatvaranje. Nisam željela da vršim preveliki pritisak na sebe, pa sam otišla kući.

Nakon toga našla sam kontakt telefon direktora Uslužne službe Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Valbona Krasniqija, budući da je i on infektolog, te sam mu rekla o situaciji i zbivanjima koji su se dogodili. Odgovorio mi je da mu je žao i uputio me da slijedim zakonske mehanizme kako bih mogla izvršiti kontrolu.

Sada želim pitati dr Valbona Krasniqija javno, što mislite pod ovim pravnim mehanizmima? Da se obratim policiji ili na sud da tužim kliniku, Centar porodične medicine ili možda čak i da tužim koronavirus?

Također, želim pitati direktora da li mi garantira da neću imati posljedice od bolesti, dok slijedim procedure zakonskih mehanizama koje mi je preporučio?

I, direktore, vaš položaj nije da vam nije žao a još manje da učite pacijente da traže pravdu bez adrese, ako ja ili bilo ko drugi ne primi usluge i maltretira se, vi ste tu da popravite to mjesto i ove probleme.

Tu ste da pružite kvalitetne usluge pacijentima.

Loše može biti dadi Hasimi, koja nema šta da radi, a ne vama koji imate to mjesto u svojim rukama!