Velika masa ljudi na dočeku

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi stigao je večaras na Kosovo. Na graničnom prijelazu Vrbnica dočekali su ga građani koji su skandirali "OVK – OVK".

Organizacija ratnih veterana OVK i građani dočekali su na graničnom prijelazu između Kosova i Albanije Thaçija, koji se vratio iz Haga preko aerodroma "Majka Tereza" u Tirani, javlja Gazeta Express.

Predsjednik je, kako se navodi, izašao iz automobila i pozdravio veliku masu ljudi.

Poručio je ranije danas da će se sutra obratiti javnosti povodom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu.

"Upravo sam sleteo u Tiranu iz Haga i uveče ću stići na Kosovo. Sutra u 20 časova ću se obratiti javnosti o posljednja četiri dana u Hagu. Želim vam lijep vikend. Uvjeravam vas da niko ne može da nam prekraja historiju", istakao je Thaçi u objavi na Facebook nalogu.

Predsjednik Thaçi je juče završio davanje iskaza u Specijalnom tužilaštvu u Hagu nakon četiri dana.

"Nakon što sam završio sa svjedočenjem, veoma sam zadovoljan što sam četiri dana zaredom imao priliku da dam objašnjenja o svim pitanjima koja se tiču moje aktivnosti tokom rata i mojih napora za mir i napredak", rekao je juče Thaçi.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva mjeseca ranije, kojom se Thaçi, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Thaçi, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express