Potrebna izmjena Poslovnika o radu Skupštine

Poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova je, uslijed povećanja broja novih slučajeva infekcije kovid-19 među poslanicima, pokrenula zahtjev za izmjenu Poslovnika o radu Skupštine Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova su tražili da se omogući održavanje sednica i glasanje putem interneta, prenosi Koha.

Za taj postupak je, kako se navodi, potrebno dvije trećine glasova poslanika. Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova (PDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) podržali su taj proces, međutim, Pokret Samoopredjeljenje, s druge strane, se kolebao.

"Kao PDK, tražili smo izmjene Poslovnika o radu Skupštine Kosova, kako bi se omogućilo online održavanje sjednica, imajući u vidu opasnost od koronavirusa i povećanja broja poslanika koji su zaraženi. Uzimajući primjer kako rade parlamenti mnogih evropskih država, to će se morati dogoditi što prije, kako bi se osiguralo da rad Skupštine Kosova ne bude blokiran, u slučaju pogoršanja situacije sa pandemijom", istakao je poslanik PDK Memli Krasniqi.

Takođe, AAK se zalaže za ovu promjenu, kako se rad Skupštine Kosova ne bi blokirao.

"Ako postoji volja svih parlamentarnih grupa, izmjena dotične uredbe može se postići i ona se može izmjeniti, a u ovom trenutku pandemije bilo bi produktivno ne blokirati sjednice skupštine, jer su neki poslanici bili pozitivni na koronavirus i kao rezultat toga, ne mogu da vrše svoj ustavni mandat", istakao je poslanik AAK Pal Lekaj.

Lekaj je ocjenio da iz dana u dan ima sve veći broj poslanika koji ne mogu prisustvovati radu Skupštine Kosova zbog zaraze koronavirsom, dok se, kako je naveo, u fiokama poslanika povećava broj Nacrta zakona i međunarodnih sporazuma koji utiču na važne sektore za dobrobit građana Kosova.

Samoopredjeljenje je ostavilo mogućnost da se glasa o izmjeni Zakona, ali da će se o tom pitanju, prema njihovim riječima, odlučiti u narednim danima.

Na pitanje koliko traje procedura za izmjenu Poslovnika Skupštine Kosova, iz kabineta predsjednice palamenta Vjose Osmani su istakli da cjelokupna procedura traje dva mjeseca, ali da se taj postupak može odvijati odstupanjem od proceduralnih rokova predviđenih Poslovnikom Skupštine Kosova.

"Cijela ova procedura, u redovnim rokovima, traje oko dva mjeseca. Ali, u skladu sa članom 84 poslovnika, može se postupiti sa odstupanjima od proceduralnih rokova, ali poštujući prethodno pomenute neophodne procedure", objasnio je savjetnik predsjednice parlamenta Artan Murati.

Demokratski institut Kosova, kako se navodi, pozdravlja takvu inicijativu.

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova istakao je da je zbog porasta broja zaraženih koronavirusom među poslanicima stvorena nova situacija koja zahtjeva ujedinjavanje stranaka, kako bi se obezbjedilo dvije trećine glasova za izmjenu Poslovnika Skupštine Kosova.

Cakolli je ocjenio da bi trebalo slijediti prakse drugih zemalja u regionu, koje su ovu promjenu već primjenile.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditora