Bivši ministar spoljnih poslova

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj govoreći o izazovima pregovora sa Srbijom, kaže da je trenutna vlada legitimna i zakonita, ali da do sada nije predstavila nijednu ozbiljnu platformu za ovaj proces, prenosi Gazeta Express.

Član rukovodstva Demokratske partije Kosova rekao je da je njegova stranka u opoziciji, ali da će podržati vladu u državnim pitanjima.

„Mi smo opozicija Vladi Kosova, ali nećemo biti u opoziciji državi Kosovo. Podržaćemo vladu u svakom pitanju države Kosovo, ali videćemo koliko je vlada ozbiljna u odnosu na dijalog. Do sada smo vidjeli samo slab sadržaj vladine platforme, pa tražimo vladine principe za dijalog“, rekao je Hoxhaj.

Dodao je da pristup dijalogu nije ozbiljan.

„Za sada ne vidimo ozbiljan pristup. Bez unutrašnje koordinacije glavnih političkih snaga na Kosovu, mislim da nećemo biti u mogućnosti da potpišemo sporazum sa Srbijom i još manje da ga sprovedemo“, rekao je Hoxhaj, za "Euronews Albania".

Osvrnuvši se na na rivalstvo SAD i Kine i pad uticaja Evrope, prema Hoxhajevom mišljenju Kosovo mora da iskoristi taj historijski trenutak da bi postiglo sporazum u svoju korist.

"Moramo da iskoristimo povoljnu političku situaciju i američku i evropsku posvećenost, a ne da gubimo vrijeme. Bojim se za budućnost Kosova ako ne iskoristimo ovu historijsku priliku. Postoji veće rivalstvo između SAD i Kine, a s druge strane Evropa gubi na težini", rekao je Hoxhaj.

Dodao je da Kosovo ima velike protivnike na spoljnom planu.

„Tačno je da imamo podršku Sjedinjenih Država i Evropske unije, ali najveći protivnici su Rusija i Kina, tako da moramo biti svesni vremena u kome djelujemo. Vidim moguću saradnju sa vladom ako vlada bude ozbiljna u dijalogu", dodao je poslanik PDK.

Hoxhaj je identifikovao tri ključne tačke koje trenutna vlada mora da ispuni da bi započela dijalog: istinska platforma, da vjeruju dijalogu jer vladine stranke u prošlosti nisu vjerovale procesu i da se koordiniše sa SAD i EU kako se ne bi stvorio razdor na relaciji Vašington-Brisel kao što je to uradio Albin Kurti dok je bio u vladi.

Odgovarajući na pitanje, da li PDK podržava zahtjev za prijevremene izbore poslije pandemije, Hoxhaj je odgovorio potvrdno.

„Kao i svuda opozicija zahtjeva prijevremene izbore i mi smo u opoziciji i zahtjevamo prijevremene izbore. U trenutku kada se pandemija okonča, PDK je spreman za prijevremene izbore", rekao je Hoxhaj.

Komentarišući odnos između Kurtija i SAD Hoxhaj je rekao da je bivši premijer pokušao da stvori lažni utisak da su ga SAD uklonile sa vlasti.

"To ne stoji. Gospodin Kurti je zaista završio političku karijeru kao premijer voljom Demokratskog saveza Kosova, jer nije znao kako da upravlja situacijom za koju je bio odgovoran. Možda je bilo neke njegove računice da, ako ne preuzme odgovornost za pandemiju i dijalog, može da se vrati još jači", rekao je Hoxhaj.

Kada je u pitanju ideja o mogućoj razmjeni teritorija, Hoxhaj je rekao da je PDK protiv toga.

„Naš pristup je da se izgradnja državnosti Kosova zaključi u granicama proglašene nezavisnosti. Razmjena teritorija je neprihvatljiva. Ne prihvatamo loš sporazum za Kosovo", rekao je bivši ministar spoljnih poslova.

Hoxhaj je rekao da pozdravlja Miroslava Lajčaka kao specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine i osudio nedavne izjave visokog spoljno političkog izaslanika EU Josepha Borella.

„Ako bi to zavisilo od gospodina Lajčaka, Slovačka bi priznala nezavisnost Kosova, kao što su priznali kosovske pasoše i podržali nas nekoliko puta da se pridružimo nekim organizacijama. Ovo što je Borell rekao štetno je za Kosovo i politički nezrelo. Očekujemo da će EU imati jasan pristup dijalogu i primjeniti pristup iz posljednjih osam godina. Potrebno nam je transatlantsko jedinstvo SAD i EU radi zaključivanja dijaloga između Kosova i Srbije u korist Kosova, jer imamo istinske strateške protivnike“, zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express