Premijer Kosova

Premijer Avdulah Hoti izjavio je da je situacija sa koronavirusom na Kosovu alarmantna, upozorivši da će restriktivne mjere, koje su ranije bile na snazi, biti obnovljene ukoliko građani ne budu primjenjivali preporuke zdravstvenih stručnjaka.

“Urađen je kolosalni rad od strane zdravstvenih stručnjaka i profesionalaca i od svih institucija širom zemlje kako bi se situacija stavila pod kontrolu. Preduzete su ekstremne mjere da se građani izoluju a koje su koštale i društvo i privredu. Ova pandemija oduzela je živote ljudi. Posljednjih nedjelja popuštene su mjere koje su izgleda dale ovaj rezultat koji vidimo u poslednja tri ili četiri dana”, rekao je Hoti.

Prema informacijama Nacionalnog instituta za javno zdravlje, situacija alarmantna, rekao je Hoti, prenosi TV Klan Kosova.

“Ako nismo svijesni strogog pridržavanja smjernica zdravstvenih stručnjaka, dužni smo da vratimo mjere koje su prethodno preduzete radi zaštite života građana. Apelujem na svakog građanina da nam pomogne da prođemo kroz ovo što je lakše moguće”, rekao je Hoti.

Znam da se moramo vratiti u svakodnevni život - na posao, školu i svaku instituciju, ali vrlo je važno da slijedimo preporuke zdravstvenih stručnjaka, istakao je on i naveo da je situacija veoma ozbiljna.

“Ako nismo oprezni imaćemo povećanje broja zaraženih i budemo li se ponašali kao što smo se ponašali tokom posljednjih nekoliko dana, nemamo drugog izbora nego da vratimo prethodne mjere i tada će ekonomski i socijalni sistem biti blokiran. To ne želimo, zato treba da radimo zajedno i da što lakše prevaziđimo ovu situaciju”, poručio je Hoti.

Hoti je izneo ove komentare tokom posjete Nacionalnom institutu za javno zdravlje, gdje je bio zajedno sa ministrom zdravlja Armendom Zemajem i ministrom obrazovanja, nauke i tehnologije Ramom Likajem.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova