Najavljena relaksacijs mjera ulaska

Ambasador Albanije Qemajl Minxhozi najavio je relaksaciju mjera ulaska građana sa Kosova u tu zemlju i obratno, ali uz upozorenje da će građani nakon ulaska u Albaniju morati da se samoizoluju, prenosi Klan Kosova.

Minxhozi kaže da će prednost imati građani Kosova koji imaju dozvolu boravka ili albansko državljanstvo a kojima je dozvoljeno putovanje da bi se vratili u svoje domove.

U intervju za Klan Kosova albanski ambasador Minxhozi je rekao da bi ti građani, nakon ulaska u Albaniju, trebalo da se samoizoluju u svojim domovima, poštujući pravila grada u kojem će boraviti.

"To ne znači da oni ne mogu da izađu iz svojih kuća i stanova da bi obavljali poslove u određeno vrijeme, nego će i za njih važiti ista pravila kao što je to slučaj sa svim albanskim građanima", kazao je Minxhozi.

Povećanje broja slučajeva koronavirusa posljednjih dana na Kosovu otežalo je albanskim vlastima da donesu odluku o tačnom datumu kada će drugim građanima biti dozvoljeno da putuju u Albaniju, međutim, pominje se jun, navodi Klan Kosova.

„Veoma je važno razumijeti da brojke zaraženih moraju ići ka nuli kako bi građani sa Kosova mogli da putuju u Albaniju, a oni iz Albanije na Kosovo. More je tu i ostaće tu. Uvjeren sam da ćemo u junu ili najkasnije polovinom juna ići na more, ako budemo strogo poštovali mjere, u suprotnom sve će to biti daleko", ocjenio je ambasador.

Prema riječima ambasadora Minxhozija, masovni promet robe u oba pravca između Albanije i Kosova odvijaće se u određeno vrijeme po utvrđenim fazama.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova