Dvoje u teškom stanju

Na Kosovu je do sada urađeno više od 10.000 testova na Covid-19. Na infektivnoj klinici u Prištini trenutno se nalazi 12 pacijenata od kojih je dvoje u teškom stanju. U srpskim sredinama na Kosovu nema novo zaraženih.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, do sada je na Kosovu registrovano 895 slučajeva COVID-19, izliječeno je 657 i preminule su 28 osobe oboljele od korone virusa.

“Na Infektivnoj klinici u Prištini trenutno je hospitalizovan 21 pacijent, od kojih je 12 inficirano virusom korona, a dvoje su u teškom stanju. Od pacijenata koji su inficirani virusom korona, 8 njih je u stabilnom stanju. Četiri pacijenta su na terapiji kiseonikom i na intenzivnoj njezi, od kojih su dva pacijenta u teškom stanju. Jedan od ova četiri pacijenta je i bubrežni bolesnik i nalazi se na dijalizi”, saopšteno je iz NIJZK.

Ekipa RTK2 pitala je mještane Prištine da li se još uvijek pridržavaju propisanih mjera u zaštiti od korona virusa.

„Iako situacija nije bolja, ne pridržavamo se toliko  propisanih mjera“.

„Što se mene tiče ja se pridržavam, dok budu trajale ove mjere ja ću se pridržavati“.

„Ne postoji korona virus, ovo je jedna laž“.

„Apelujem na sve građane da čuvaju svoje zdravlje, da poštuju mjere i da nose maske i rukavice jer se samo tako mogu zaštititi“.

„Pravila treba da se poštuju, ali ja do sada nikada nisam nosio masku. Ako se situacija pogorša biće gore po nas“, kažu mještani.

Govoreći za RTK2 epidemiolog doktor Aleksandar Antonijević rekao je da je po rezultatima iz prethodnih dana sve manje pozitivnih na korona virus i osvrnuo se na trenutnu epidemiološku situaciju u četiri opštine na Sjeveru Kosova.

„U posljednjih 24 časa nemamo novooboljelih lica. Od 34 uzorka koji su juče upućeni na analizu nemamo novooboljelih, a 4 lica je izliječeno. Do jučerašnjeg dana testirano je 1331 lice od čega imamo 115 oboljelih, 90 lica je ozdravilo i 9 lica je preminulo. Jutros je poslato 24 uzorka za koje rezultate očekujemo večeras. Za danas je planirano uzorkovanje do 25 lica“, istakao je dr Antonijević.   

U Kliničko bolničkom centru u Sjevernoj Mitrovici trenutno se nalaze pet pacijenata, u Studentskom centru smješteno je 10, dok je u Kliničkom centru u Kragujevcu smješten jedan pacijent.

Bojan Tomić, RTK2