Javnost i dalje čeka...

LDK i dalje nije objavila detalje koalicionog sporazuma sa Srpskom listom, niti je ukazala na uslove ovog političkog entiteta kao ni da li je među njima i dosadašnji zahtjev za formiranje Zajednice srpskih opština, piše današnja Koha.

Sa izuzetkom od 50 dana između februara i marta, vlada Kosova od jula prošle godine, kada je tadašnji premijer, Ramush Haradinaj, podneo ostavku, funkcioniše u tehničkom mandatu. Najnovija politička kriza prouzrokovana je ustavnim nejasnoćama u vezi sa dodjelom mandata političkim strankama nakon izglasavanja nepovjerenja vladi Albina Kurtija, a koja se odnose na rok koji partija sa najviše glasova ima da predloži novog mandatara.

Kosovska javnost razjašnjenje ustavnih procedura očekuje do 29. maja, datuma koji je sam Ustavni sud odredio za izjašnjavanje o ustavnosti poteza predsjednika Kosova koji je mandat za formiranje nove vlade, dodelio LDK – drugoplasiranoj partiji na parlamentarnim izborima održanim oktobra prošle godine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podneo je pokret Samoopredjeljenje (LVV), koji je, kao prvoplasirana partija, na više poziva predsjednika Kosova, odbio da imenuje mandatara prije završetka pandemije koronavirusa, zbog čega je Hashim Thaçi mandat dodjelio LDK.

Ipak, do odluke Ustavnog suda da suspenduje sprovođenje dekreta Hashima Thaçija o imenovanju Avdullaha Hotija iz LDK za mandatara nove vlade, dok se ne izjasni o njenoj ustavnosti, LDK je sklopila dogovore sa budućim koalicionim partnerima i čak skupila potpise za zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se glasalo o novoj vladi.

Ta sjednica, planirana je bila za 2. maj ali je odložena nakon suspenzije dekreta predsjednika Hashima Thaçija od strane Ustavnog suda.

Ipak, sastav vlade koju će predložiti LDK i čak raspodjela po ministarstvima, poznat je djelimično iz izjava Hotija, ali ne i onaj dio koji se odnosi na dogovor sa Srpskom listom.

Kako Koha danas podsjeća, Hoti je još 29. aprila, kada je sporazum sa Srpskom listom postignut, obećao da će objaviti detalje tog sporazuma.

„Naša očekivanja su da u toku dana objavimo, ako ne stignemo, sutra“, rekao je tada Hoti.

Slično je obećao i Isa Mustafa 1. maja kada je novinarima rekao da sporazum sa Srpskom listom može biti objavljen „još danas“, takođe podsjeća Koha.

Za sada je jedino poznato da će Srpska lista u vladi Avdullaha Hotija, ukoliko ona bude izglasana, od ukupno 16 ministarstava, imati dva ministra i zamjenika premijera, s tim što će poziciju zamjenika premijera, kao i do sada, obavljati jedan od dva ministra.

Međutim, Koha navodi i da je dio svakog od koalicionih dogovora Srpske liste sa vladama formiranim 2014. i 2017. bio i zahtev za formiranje Zajednice srpskih opština.

„I sporazumom između PDK, LDK i Srpske liste 2014. godine, osim podjele moći, Srpska lista je tražila i: formiranje Asocijacije/Zajednice srpskih opština u roku od 3 do 5 mjeseci od postizanja dogovora; poseban tretman u procesu privatizacije u opštinama sa srpskom većinom; posebne bezbjednosne garancije vlade i premijera za povratak raseljenih Srba i nealbanaca; povratak i zaštitu uzurpirane imovine“, piše Koha.

Izvor: KoSSev/Koha