V.d. ministra obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija

Vršilac dužnosti ministra obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Hykmete Bajrami izjavila je sinoć da odgovornost za pad Vlade Kosova treba da snosi aktuelni premijer Albin Kurti a ne Demokratski savez Kosova (LDK).

"Vjerujem da niko ne može reći da ako vlade padaju za 50 ili 100 dana i ako imamo izbore svakih šest mjeseci, da neće biti posljedica. Svi znaju da će posljedica biti. Međutim, smatram da ni ja ni moja stranka nismo bili odgovorni, jer su odluke našeg koalicionog partnera dovele do pokretanja prijedloga o izglasavanju nepovjerenja od strane LDK. Odgovornost ovde treba da snosi premijer, a ne LDK", istakla je Bajrami u emisiji "Raport" na KTV.

Prema njenim riječima, razlog pada vlade su bili odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali je vrhunac bio jednostrano smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua, zbog, kako je navela, navodno neusaglašene izjave.

Govoreći o obrazovanju, rekla je da nije planiran povratak učenika u škole i istovremeno naglasila da je to u Prištini gotovo nemoguće zbog velikog broja učenika.

"Ne mogu govoriti o hipotetičkim situacijama. Čula sam za slučaj u Belgiji, gdje je prekid nastave u školama pozitivno uticao samo za pet odsto u borbi protiv koronavirusa, a higijena i do 40 odsto. Do septembra vjerujem da ćemo se pripremiti. Za škole u Prištini skoro je nemoguće, ili će se ići sa skraćivanjem časova ili održavanjem nastave samo za osnovne predmete. Međutim, spremni smo za sve scenarije za narednu školsku godinu", poručila je Bajrami.

Istakla je da je osnovana Grupa za dopunu izmjena Zakona o nastavnim sredstvima i udžbenicima, koji je jedan od najvažnijih zakona. Dodala je da se radi na izradi novih zakona, a ne samo na izmjeni i dopuni postojećih.

"Grupa radi na izradi zakona, nažalost, zakonodavstvo u oblasti obrazovanja ima potrebe za korentite reforme. Dakle ne samo za izmjene i dopune postojećih već i donošenje novog zakona. Uspjeli smo da izvršimo neke promjene budžeta. Dodjeljen je budžet za laboratorije i nastavna sredstva. Jedna od najlošijih statistika je uključivanje učenika u predškolski nivo", zaključila je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore