V.d. zamjenika ministra za evropske integracije

Vršilac dužnosti zamjenika ministra za evropske integracije Taulant Kryeziu izjavio je da pandemija koronavirusa nije uticala na rad kosovskih institucija i ispunjavanje obaveza predviđenih programom za evropske integracije, prenosi Koha.

Naglasio je da su svi vremenski rokovi ispoštovani. Kryeziu je za KTV rekao da se vlada pripremala da privede kraju plan o stabilizaciji i pridruživanju.

"Pandemija je spriječila fizičke aktivnosti, ali sve je unutar vlade funkcionisalo na isti način. Svi sastanci održani su putem video konferencija i sve je ispunjeno u okviru predviđenih vremenskih rokova. Mislim da je sve dobro prošlo. Pandemijom se dobro upravljalo od strane naših institucija. U procesu evropskih integracija glavni stub je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je do sada nažalost realizovan tek 50 posto. Naš osnovni zadatak je bio vraćanje zakona unutar institucija. Pripremili smo plan SSP", rekao je Kryeziu.

Prema njegovim riječima, vladavina zakona ključna je riječ na putu Kosova ka EU.

Istakao je da je za građane i institucije važno da Kosovo ima legitimnu vladu, vladu koja bi bila izabrana voljom naroda i dodao da scenariji koji se kroje van rezultata izbora održanih 6. oktobra ne šalju pozitivnu poruku Evropskoj uniji.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima, Krxzeiu je rekao da su korupcija i kažnjavanje zvaničnika na visokim funkcijama problem za liberalizaciju viza i dodao da je za 100 dana Kurtijeve vlade preduzeto niz mjera u borbi protiv tih pojava.

„Od Evropske komisije smo dobili preporuku za liberalizaciju 2018. godine, međutim Evropski Parlament i Savjet Evrope nemaju dogovor za ovo pitanje. Korupcija i kažnjavanje zvaničnika na visokim funkcijama uvijek su bili jedan od problema liberalizacije. Za ovih 100 dana preduzete su brojne mjere za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Započeli smo proces provjere na nivou tužilaštva i pravosuđa", rekao je Kryeziu.

Govoreći o samitu u Zagrebu, Kryeziu je rekao da je tema bila pandemija, ali da je pozitivna izjava da se između Kosova i Srbije mora naći obavezujuće rješenje, u skladu sa Međunarodnim pravom.

„Ključna tema Samita u Zagrebu bila je pandemija, a pozitivan element koji treba pomenuti je da strane moraju postići obavezujuće rješenje, poštujući Međunarodno pravo. Ovo potvrđuje proglašenje nezavisnosti i vodi ka očuvanju nezavisnosti. Po pitanju datuma vizne liberalizacije, ja sam uzdržan i to isključivo zavisi od zemalja EU. Ono što građanima garantujemo jeste da ćemo raditi bez predaha kako bismo imali pozitivnu odluku po tom pitanju“, rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Koha