Ustavni sud mora odlučiti prije 29. maja

Ustavni sud Kosova je do 29. maja privremeno obustavio sprovođenje dekreta predsjednika Hashima Thaçija o imenovanju novog mandatara za premijera. Iz ovog suda poručili su danas da se taj slučaj hitno i prioritetno riješava i da će odluka biti doneta nakon ispitivanja svih ustavnih aspekata i tvrdnji zainteresovanih strana.

"Sud je jasno stavio do znanja da se ovim slučajem bavi hitno i prioritetno", rekao je za Gazeta Express direktor Kancelarije za komunikacije i informisanje Ustavnog suda Veton Dula.

Ustavni sud nije izneo rok za konačnu odluku po tom pitanju. Kako je navedeno, meritorna odluka će biti doneta nakon ispitivanja svih ustavnih aspekata tvrdnji zainteresovanih strana.

"Ovaj slučaj se razmatra. Meritorna odluka u vezi sa zahtjevom u cjelini biće doneta nakon što Sud ispita sve ustavne aspekte zahtjeva zainteresovanih strana", navedeno je u odgovoru Ustavnog suda.

Takođe, iz Suda su poručili da je rok za podnošenje mišljenja o dekretu predsjednika Thaçija za formiranje nove vlade istekao 8. maja.

"Svoje komentare u vezi sa osnovanošću zahtjeva, do 8. maja, roka koji je Sud odredio, podneli su: predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Skupštine Kosova Vjosa Osmani, v.d. premijera Albin Kurti, Ombudsman, zamjenik predsjednika skupštine iz Pokreta Samoopredjeljenje Arberie Nagavci, poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova (DSK), poslanik DSK Arban Abrashi, poslanici Skupštine Kosova iz Alijanse za novo Kosovo Behxhet Pacolli i Mirlinda Sopi Krasniqi, podržani od strane poslanika iz Socijaldemokratske Inicijative Endrita Shale, Haxhija Shale i Albulene Balaj Halimaj", navedeno je u odgovoru Ustavnog suda.

Odlukom Ustavnog suda biće razjašnjeno da li parlamentarna većina može da formira novu vladu bez pobjednika na izborima ili da li to pravo pripada isključivo onima koji pobjede na izborima.

Stručnjaci za pravna pitanja ocjenili su da će Ustavni sud doneti odluku prije kraja maja.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog inistituta pravde istakao je da Ustavni sud može doneti i presudu koja neće dati za pravo ni predsjedniku Kosova ni Samoopredjeljenju, već postaviti zakonski rok za pobjedničku stranku da ostvari pravo na formiranje vlade.

"Uzimajući u obzir da Ustavni sud sada ima praksu izgrađenu na osnovu prethodne odluke iz 2014. godine, u pogledu formiranja vlade, bilo bi očekivano i prirodno da odluči u razumnom roku, što znači prije 29. maja. Uzimajući u obzir činjenicu da su u ovoj spornoj fazi pitanja vezana za zakonski rok do kada pobjednička stranka mora da imenuje kandidata za premijera predsjedniku, kao i pravo i obavezu pobjedničke stranke da prolongira to u nedostatku dovoljno glasova i partnera za formiranje vlade, Ustavni sud bi lako mogao doneti presudu koja istovremeno ne može dati pravo niti osporiti ni stavove javnosti ni predsjednika i čak ni Samoopredjeljenja ni strankama koje su već postigle dogovor o formiranju nove vlade, tako što će postaviti zakonski rok u kojem pobjednička strana može ostvariti svoje pravo na formiranje vlade, a ako to ne bi bilo moguće, da se pređe na drugi krug", ocjenio je Miftaraj.

Prema njegovim riječima, treba razmotriti član 82 ili član 95 Ustava Kosova i koji će stav Ustavnog suda biti po tom pitanju.

"Biće važno vidjeti stav Ustavng suda u vezi sa tim da li zemlja treba da ide na izbore prema članu 82 ili da član 95 Ustava bude sproveden i nastavi se se formiranjem nove vlade na osnovu izbora od 6. novembra 2019.", naglasio je Miftaraj.

Politički analitičar Mazllum Baraliu istakao je da Ustavni sud mora odlučiti prije 29. maja, jer je to krajnji rok za odluku o podnesenom zahtjevu.

"Postoji mogućnost da odluče prije ovog datuma i mora se dogoditi prije ovog datuma, jer je 29. maj posljednji datum koji je postavljen kao rok i znajući da sa stanovišta Suda, bez sumnje ovo nije težak slučaj, već slučaj koji ima odgovor i koji neće zahtjevati dodatno vrijeme i dodatnu posvećenost suda može se očekivati odluka i prije ovog datuma", dodao je Baraliu.

Prema njegovim riječima, mnoge odluke Suda u posljednjih nekoliko godina izazivale su dileme i nesuglasice, zahtjevajući da bilo koji politički tabor donosi odluku potpuno nezavisnosno.

"Imajući u vidu višegodišnje iskustvo ovog suda, uzimajući u obzir različite političke i nepolitičke tabore i vjerovanja građana Kosova, bilo je raznih uticaja. Drugo pitanje je što su odluke ovog suda izazivale dileme i čak dugoročne nesuglasice među građanima, a neki od njih i sada imaju dileme", ocjenio je Baraliu.

Nakon što Samoopredjeljenje nije podnelo ime kandidata za premijera, na osnovu zahtjeva predsjednika Thaçija, on je to pravo preneo drugoj stranci sa izbora od 6. oktobra, od koje je zatraženo da dokaže da li ima glasove potrebne za izglasavanje nove vlade.

Taj dekret predsjednika Kosova poslat je na tumačenje Ustavnom sudu od strane Pokreta Samoopredjeljenje, dok su oni takođe zatražili mišljenje i od Venecijanske komisije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express