Premijer čestitao Đurđevdan

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Albin Kurti čestitao je Đurđevdan Gorancima na Kosovu koji taj dan obilježavaju i kao dan Opštine Gora.

On je na svom Facebook nalogu napisao da će Vlada pomoći goranskoj zajednici s infrastrukturom, stočarstvom i turizmom, u poboljšanju životnih uvjeta.

"Goranci su zajednice koje žive na padinama Šar-planine. Na Kosovu ima preko 10 hiljada Goranaca koji žive u oko 18 sela i u gradiću Dragašu. Njihov je dan povezan s praznikom Đurđevdanom i ima veze s poboljšanjem vremenskih prilika, i povodom toga su Goranci izvodili stoku na ispašu. Vlada će pomoći goranskoj zajednici s infrastrukturom, stočarstvom i turizmom, u poboljšanju životnih uvjeta. Veliki broj njih su i poznati pekari i slastičari u raznim državama na Balkanu i u Evropi", poručio je Kurti.

Za razliku od ranijih godina, kada se Đurđevdan u Gori slavio po nekoliko dana, a po tradiciji su u svoj zavičaj dolazili svi Goranci ma gdje živjeli u svijetu, ove godine je zbog koronavirusa zabranjeno masovno okupljanje pa će i proslava biti skromnija.