Odbacila tvrdnje beogradskog dnevnika Politika

Vlada Kosova odbacila je tvrdnje beogradskog dnevnika Politika da je vršilac dužnosti premijera Albin Kurti svjedočio u Haškom tribunalu prije nekoliko mjeseci, prenosi Gazeta Express.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da Kurti nikada nije primio poziv od Specijalnog suda u Hagu i da tvrdnje iznešene u Politici nisu tačne.

"Ne, premijer Kurti nikada nije dobio bilo kakav poziv Specijalnog suda, a ove vesti nisu tačne", rekao je Kryeziu za Gazeta Express.

Podsjetio je da zbog istih navoda pokrenuta i tužba protiv bivšeg poslanika Milaima Zeke.

"Iste tvrdnje, da podsjetim, su objavljene nedavno u nekim TV studijima u našoj zemlji, za koje je već podneta tužba", rekao je Kryeziu.

Gazeta Express navodi da je Politika u članku objavljenom početkom maja izvještavala o izjavama Shkelzena Gashija u svojstvu savjetnika premijera o ubistvima srpskih civila od strane pojedinaca Oslobodilačke vojske Kosova i da je pozivajući se na izvore na Kosovu napisala da je "Shkelzen Gashi ponovio samo riječi kojima je Kurti svjedočio u Haškom tribunalu prije nekoliko mjeseci".

Gashijeve izjave o pojedincima OVK rezultirale su njegovim otpuštanjem od strane Albina Kurtija nakon velikog pritiska javnosti, podsjeća Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express