U oblasti nezavisnih medija

Zemlje Zapadnog Balkana koje su, prema izvješaju Freedom House-a, zabilježile napredak su Kosovo i Sjeverna Makedonija. Obje zemlje su, poput Srbije i Crne Gore, u kategoriji vlada u tranziciji ili hibridnih režima.

Kosovo je, kako je navedeno, jedina zemlja koja je pomake ostvarivala u svakoj od prethodnih pet godina, prenosi Glas Amerike.

“Obje zemlje zabeležile su napredak u oblasti nezavisnih medija. Naši stručnjaci utvrdili su dugoročni trend porasta objektivnog i vjerodostojnog izvještavanja, kao i povećanje broja raznovrsnih medija. Medijima na Kosovu uplaćena su i donatorska sredstva usmjerena unapređivanju rada elektronskih medija i suzbijanju dezinformacija”, ukazuje istraživač Freedom House Majk Smelcer.

Ipak, navodi se u dokumentu, nedavni događaji u obje zemlje dovode u pitanje budući napredak.

U Sjevernoj Makedoniji zbog pandemije koronavirusa odloženo je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 12. april, poslije ostavke premijera Zorana Zaeva, pošto toj zemlji nije dodjeljen datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Na Kosovu je, pak, izglasano nepovjerenje premijeru Albinu Kurtiju, što je posljedica političke krize zbog nesaglasja o načinu ukidanja carina na proizvode iz Srbije koje je uvela vlada bivšeg premijera Ramusha Haradinaja.

U Sjevernoj Makedoniji vlast je trenutno u rukama prijelazne, a na Kosovu tehničke vlade.

Izvještaj “Zemlje u tranziciji” Freedom House-a je godišnji pregled o demokratskim reformama koje je sprovelo 29, nekada komunističkih država Centralne i Istočne Evrope. Ta nevladina organizacija sastavlja ga i objavljuje od 1995.

Izvor: Kosovo Online/VOA