Za razliku od razriješene vlade

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi poručio je večeras, da za razliku od razriješene Vlade Kosova, Venecijanska komisija izražava potpuno povjerenje i podršku Ustavnom sudu.

Thaçi je reagovao nakon današnje odluke Venecijanske komisije koja je saopštila da će sačekati odgovor Ustavnog suda o stvaranju nove vlade.

"Venecijanska komisija usprotivila se zahtjevu vlade za tumačenje Ustava, dok je isti slučaj još u toku pred Ustavnim sudom. Za razliku od razriješene vlade, Venecijanska komisija ima povjerenje u interpretaciju Ustava od strane Ustavnog suda. Istovremeno, izražava svoju dostupnost da sarađuje sa kosovskim vlastima po drugim pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti", napisao je Thaçi u postu na Facebook nalogu.

Prema njegovim riječima, poštovanje odluka i ovlašćenja Ustavnog suda od suštinske su važnosti za vladavinu zakona na Kosovu.

Venecijanska komisija odgovorila je danas na pismo vršioca dužnosti premijera Albina Kurtija, uz poruku da odluka Ustavnog suda mora da se poštuje.

Iz kabineta vršioca dužnosti premijera Kosova saopštio je prošle nedjelje, 2. maja, da je Albin Kurti poslao zahtjev Venecijanskoj komisiji za mišljenje o nadležnostima predsjednika Kosova u vezi mandatara za premijera i raspuštanja Skupštine Kosova.

Izvor: Kosovo Online