Mišljenje političkih analitičara

U pogledu integriteta, želim da budem još direktniji, nećemo tolerisati da u vladi imamo ljude sa optužnicama, a tako nešto neće se tolerisati ni u drugim segmentima izvršne vlasti, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Ta izjava, dan prije nego što je zatražio ime kandidata Demoktratskog saveza Kosova za premijera, smatra se pokušajem kontrole izvršne vlasti, prenosi Koha.

Advokat Ehat Miftaraj izjavio je da Thaçi nema ni mandat ni ovlašćenja da izdaje naloge o tome kako će izgledati nova vlada.

Miftaraj je ocjenio da Thaçi želi da poveća svoj autoritet i kontrolu nad vladom.

Analitičar Arton Demhasaj istakao je da Thaçi želi da bude u centru pažnje, pokušavajući da utiče i na druge institucije.

Demhasaj nije isključio mogućnost da je bilo saradnje na relaciji između predsjednika Kosova i Demokratskog saveza Kosova u obaranju vlade Albina Kurtija.

Koalicija između Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative NISMA i stranaka manjina nastoji da formira novu vladu s Avdullahom Hotijem kao premijerom.

Međutim, dektet predsjednika Kosova Hashima Thaçija da povjeri mandat za premijera Avdullahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova, poslat je Ustavnom sudu na procjenu od strane Samoopredjeljenja, koji vodi aktuelnu vladu.

Ustavni sud je doneo odluku da privremeno, do 29. maja, obustavi formiranje nove vlade.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore