Stručnjak za ustavna pitanja

Stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka kaže za Kosovo Onlajn da se proces formiranja nove vlade Kosova mora odložiti, imajući u vidu da je Ustavni sud Kosova tako odlučio.

“Obustavljaju se sve radnje za formiranje nove vlade do donošenja sudske odluke u vezi ustavnosti dekreta predsjednika Kosova da mandat za sastav vlade povjeri Hotiju”, objašnjava Smaka.

Smaka ukazuje da je Ustavni sud Kosova na zahtjev Samoopredjeljenja suspendovao Thaçijevu odluku do 29. maja i ne očekuje da će taj sud ranije doneti odluku o ustavnosti dekreta predsjednika Kosova.

“Postoji postupak, dodjeljuje se predmet jednom sudiji koji se zove sudija izvjestilac, on priprema predmet, pravi skicu pa se predlaže vijeću i onda se odvija rasprava, donosi odluka koja se potom objavljuje. U načelu, može da bude malo ranije, ali to je datum do kog bi trebala da se donese odluka”, navodi Smaka i ponavlja da se proces formiranja nove vlade mora obustaviti.

Podsjetimo, predsjednik Kosova Hashim Thaçi je nakon sastanka sa parlemntarnim partijama doneo odluku da mandat za sastav vlade povjeri bilo kojoj partiji koja obezbjedi većinu u Skupštini Kosova.

Potom je mandat dao Avdullahu Hotiju iz redova LDK-a, koja je drugoplasirana stranka na prošlogodišnjim izborima. Zbog toga je Pokret Samoopredjeljenje, koji je pobjedio na izborima, zatražio mišljenje Ustavnog suda u vezi te odluke.

Inače, vlada Albina Kurtija je srušena 25. marta na zahtjev svog koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova.

Izvor: Kosovo Online