Univerzitetsko-klinički centar Kosova

Na Infektivnoj klinici koja djeluje u okviru Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova trenutno se liječe 53 pacijenta zaražena Covidom-19, dvoje od njih su na intenzivnoj njezi i u teškom stanju, dok je stanje trudnice koja je na respiratoru i dalje ozbiljno.

Specijalista za zarazne bolesti Arben Vishaj je rekao da je šest zaraženih na terapiji kiseonikom, a da su još dva pacijenta na intenzivnoj njezi.
"Trenutno se 53 zaražne osobe leče na Infektivnom. Šest njih je na terapiji kiseonikom, a dvoje su na intenzivnoj njezi. Stanje trudnice je i dalje ozbiljno", rekao je Vishaj za Gazetu Express.
Nacionalni institut za javno zdravstvo saopštio je sinoć da je od ispitivanja 209 uzoraka uzetih sa Klinike za zarazne bolesti, praćenja kontakata na terenu i iz karantina u Studentskom centru zaraženo 31 lice.
Prema Institutu, slučajevi koji su sinoć potvrđeni su iz Uroševca, Vitine, Prištine, Kosova Polja, Srbice, Štimlja, Leposavića i Zubinog Potoka.
Broj zaraženih na Kosovu je 480, dok je 12 ljudi umrlo od posljedica ovog virusa, a ozdravilo 84 pacijenta.
Kako bi se spriječilo širenje virusa Kovid-19 u srijedu su na Kosovu stupile na snagu nove mjere o zabrani kretanja građana.
Na osnovu mera koje je odredilo Ministarstvo zdravlja, građani mogu da napuste svoje domove samo 90 minuta dnevno, u svrhu snabdjevanja.
Ove mjere će važiti do 4. maja, ali će biti razmatrane u zavisnosti od rezultata, najkasnije do 30. aprila