Apeluje na političku klasu na Kosovu

Kancelarija njemačke kancelarke Angele Merkel odgovorila je na pismo 15 udruženja kosovskih Albanaca iz dijaspore, koja su joj pisala o političkoj situaciji usred pandemije na Kosovu i od Merkel tim povodom tražili podršku, prenosi Koha.

Kancelarija Merkel je u povratnom pismu, u koje je Koha imala uvid, istakla da će se Njemačka i kancelarka Merkel i dalje zalagati za pomoć Kosovu, kako u trenutku aktuelne krize, tako i u obnavljanju dijaloga između Kosova i Srbije.

Ovim pismom ona apeluje na političku klasu na Kosovu na jedinstvo prilikom suočavanja sa pandemijom i naglašava važnost da svi uključeni akteri svu energiju usmjere u suočavanju sa  krizom nastale zbog kovid -19.

"Pandemija kovid-19 predstavlja posebne izazove za sve nas. U ovom je slučaju naročito važna bliska međunarodna saradnja, posebno između partnera i prijateljskih država. Mi sa velikim interesovanjem pratimo trenutna dešavanja na Kosovu. Sa naše tačke gledišta, važno je da svi akteri koji su uključeni svom snagom učine sve što je moguće kako bi se nosili sa ovom novom kriznom situacijom sa kovid-19", navodi se u pismu odgovora Kancelarije Merkel.

U odgovoru je dalje rečeno da je Njemačka posvećena bliskoj međunarodnoj saradnji, posebno između prijateljskih partnera i konkretnoj saradnji sa Evropskom unijom, kao i snažnoj podršci Njemačke i Merkelove dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji bi trebalo da se nastavi nakon imenovanja specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, a čiji nastavak smatraju neophodnim za razvoj Kosova.

Takođe, u pismu se navodi da Njemačka i EU podržavaju Kosovo u borbi protiv pandemije kovid-19.

"EU je za kratko vrijeme podržala Kosovo sa 30 respiratora, pet vozila hitne pomoći potpuno opremljenih za prvu pomoć i 400 bolničkih kreveta. Uspješan nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom od suštinskog je značaja za dalji razvoj Kosova. Pozdravljamo činjenicu da je Kosovo ukinulo stopostotne takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Sada je važno da novi specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, bude u mogućnosti da uskoro pokrene dijalog sa Srbijom i Kosovom, bez tarifnih barijera. Njemačka snažno podržava njegove napore", zaključuje se u pismu Kancelarije Merkel.


 Pismo Kancelarije nemačke kancelarke Angele Merkel (Koha ditore)

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore