U borbi protiv pandemije koronavirusa

Evropska unija je Kosovu obezbjedila pet miliona eura pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisala je danas ugovor, o ovoj finansijskoj pomoći za trenutne potrebe Kosova u borbi protiv koronavirusa, sa predstavnicima UNOPS-a na Kosovu.

“EU je ovdje. Mi smo sa narodom Kosova i pomoćićemo vam”, rekla je Apostolova na ceremoniji potpisivanja, koja je održana putem video konferencije zbog koronavirusa.

Brendan Keirnan iz UNOPS-a rekao je da ova pomoć dokaz njihove posvećenosti Kosovu.

Naglasio je da žele da obezbjede da zdravstveni sistem Kosova ima potrebnu snagu i sposobnost da pomogne onima koji su pogođeni pandemijom na Kosovu.

Potpisivanje ovog sporazuma preko virtuelne konferencije pratio je i vršilac dužnosti premijera Albin Kurti, koji je rekao da su veoma srećni što EU u ovom trenutku pokazuje solidarnost sa narodom Kosova.

Izrazio je zahvalnost na pomoći EU, istovremeno naglašavajući da se Kosovo suočava s teškim nedjeljama u borbi protiv Covid-19, ali se nada da će se sve završiti sa minimalnim posljedicama.

Ovaj Ugovor uključuje isporuku medicinske opreme i zaštitne opreme protiv COVID-19 i potrebe za liječenje na Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini.

Pomoć sadrži lijekove, respiratore/ventilatore, oksimetar pulsa na prstu i oksimetre pulsa, pumpe za infuziju, sanitetska vozila, defibrilatore elektrokardiografe i opremu za nadzor pacijenata.



Izvor: Kosovo Online/RTK1