U Studentskom centru ima kapaciteta za još 100 osoba

Šef kabineta v.d. ministra za infrastrukturu i životnu sredinu Lumira Abdixhikua, Alban Zogaj, izjavio je da je u martu stiglo više od 1.000 zahtjeva građana koji borave u inostranstvu za povratak na Kosovo, prenosi Gazeta Express.

"Zahtjeva je mnogo. Više od 1.000 građana Kosova pokušava da se vrati na Kosovo, iz svih evropskih zemalja. Ali, najveći broj zahteva su iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske, Belgije i Skandinavije", istakao je Zogaj.

Prema njegovim riječima, radi se na zahtjevima za povratak građana Kosova, ali, da to zavisi i od prostora koji je na raspolaganju u Studentskom centru, koji je odlukom Vlade Kosova proglašen za karantin.

Kako je naveo, očekuje se da će se jedan broj građana vratiti na Kosovo ove nedjelje, ako takav zahtjev odobri Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom.

"Njihov povratak u najvećem zavisi od prostora koji imamo u Centru za karantin. Kada to odobri Ministarstvo zdravlja, mi ćemo organizovati sljedeći let. U toku su razgovori za dogovoaranje leta ove nedjelje. Ne znamo tačno, to zavisi od prostora u centru za karantin", poručio je Zogaj za Gazetu Express.

Direktor Studentskog centra u Prištini Fatmir Sfishta istakao je da u centru trenutno boravi 430 osoba, a prema njegovim riječima, u prostorija centra ima mjesta samo za još 100 osoba.

"Trenutno je 430 osoba smješteno u sobama. U tim sobama može biti smješteno samo još 100 osoba, jer samo sobe u kojima se smještaju povratnici imaju odvojena kupatila. Institut je dozvolio njihov smještaj samo u sobama gdje ima odvojenih kupatila, a ne u druge spavaonice u kojima su kupatila kolektivna", naglasio je Sfishta.

Vršilac dužnosti ministra za infrastrukturu Lumir Abdixhiku više puta je apelovao na građane Kosova, kojima nije hitno potrebno da se vraćaju na Kosovo, da se ne prijavljuju  u kosovskim ambasadama širom svijeta.

"Pozivam građane Kosova koji nemaju hitnu potrebu da se vrate da se ne pojavljuju u našim ambasadama širom svijeta. Kao novoj državi potrebno nam je vaše strpljenje. Ako imate mogućnosti produžite boravak u tim zemljama", poručio je Abdixhiku.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova potvrdio je sinoć tri nova registrovana slučaja koronavirusa, čime je ukupan broj oboljelih porastao na 94.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express