Saopšteno je iz Ministarstva zdravlja

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova danas će potpisati ugovor od pet miliona eura za pomoć Kosovu u borbi protiv pandemije COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Ugovor će obuhvatati nabavku specijalizovane laboratorijske opreme i materijala za zaštitu od COVID-19 i njegovo liječenje, za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini. Oprema uključuje respiratore, infuzione pumpe i špriceve, kola hitne pomoći, pulsni oksimetar, monitore za pacijente, defibrilatore, elektrokardiografe”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da ako se neki od gore navedenih predmeta ne mogu dobiti, nabavka ostalih potrebnih stvari, kao što su testovi, maske, rukavice i dezinfekciona sredstva biće realizovana naknadno.

Sredstva će biti nabavljena preko Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), koja će biti drugi potpisnik ugovora.

Događaju će prisustvovati sadašnji premijer Albin Kurti i aktuelni ministar zdravlja Arben Vitia.

Prošle nedjelje je najavljena pomoć od pet miliona eura. Evropska unija je saopštila da će pomoći Kosovu da se izbori protiv koronavirusa i sa društveno-ekonomskim posledicama krize  sa procenjenih 70 miliona eura.

Povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelii o tome je pismom obavjestio Kurtija.

Najavio je da će Evropska komisija podržati zdravstveni sistem Kosova uz trenutnu pomoć do 5 miliona eura i dodatnih 63 miliona eura kako bi ublažila socio-ekonomske posledice.

Za cuo Zapadni Balkan, EU će izdvojiti 38 miliona eura kao trenutnu pomoć zdravstvenom sistemu i 373,5 miliona eura za ublažavanje socijalno-ekonomskih posledica, podsjeća Koha.  



Izvor: Kosovo Online/Koha ditore