Mogu se izmjeniti ili dopuniti

Vlada Kosova donela je odluku da do 6. aprila ostaju na snazi mjere usmjerene na sprečavanje i kontrolu širenja koronavirusa, prenosi Lajmi.

Na snazi ostaje i odluka o zabrani kretanja građana i privatnih vozila u periodu od 17 do 6 sati, osim za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdjevanje i prodaju osnovnih proizvoda i usluga i aktivnosti vezanih za upravljanje pandemijom.

Takođe, ostaje na snazi odluka o prekidu obrazovnog procesa u javnim i privatnim obrazovnim ustanovama, uz preporuku da jedan roditelj bude oslobođen posla zbog čuvanja djece. Ova mjera ne odnosi se na zdravstvene radnike i radnike u sektoru bezbjednosti.

Takođe, do 6. aprila zabranjen je ulaz i izlaz građanima u opštinama Klina i Mališevo.

Vlada u saopštenju navodi da ministar zdravlja, najkasnije do 3. aprila 2020., treba da preispita sve navedene odluke, u konsultaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje, stručnjacima i drugim resornim ministarstvima, kako bi ocjenio efikasnost i neophodnost mjera i daje preporuku vladi.

"Epidemiološku situaciju ministar zdravlja će svaki dan analizirati i može preporučiti vladi da mjere ostanu na snazi, izmjeniti ih ili dopuniti“, navedeno je u saoptenju vlade.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net