Poslanik Demokratskog saveza Kosova

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Driton Selmanaj izjavio je da će ova stranka formirati vladu ako u roku od dvije nedjelje to ne učini Samoopredjeljenje za koje je ocjenio da ne može funkcionisati u stabilnoj vladi.

“U roku od dvije nedjelje ako Samoopredjeljenje ne može da formira vladu, tada će LDK biti u stanju da je formira. LDK ne može biti u vladi sa Demokratskom partijom Kosova. Ovo je otvorena prilika za nas da pregovaramo sa Alijansom za budućnost Kosova, Inicijativom i manjinama”, rekao je Selmanaj u emisiji “Interaktiv” na KTV.

Kazao je da će sljedeći premijer, koji će biti iz LDK, doneti dobar dogovor iz dijaloga između Kosova i Srbije.

Selmanaj je kazao da će sa Alijansom za budućnost Kosova biti dogovoreno ukidanje takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Prema njegovim riječima, LDK je spasio Kosovo od dvije ličnosti koje su prekršile Ustav, predsjednika Kosova Hashima Thaçija i sadašnjeg premijera Albina Kurtija.

Naveo je da izglasavanje nepovjerenja vladi nije bila želja već potreba i da je svrgavanje vlade bio scenario sadašnjeg premijera Kurtija.

Selmanaj je rekao da je smena Agima Veliua smišljena kako bi se srušila vlada jer, kako navodi, Kurti nije bio spreman za dijalog sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore