Obraćanje poslanicima Skupštine Kosova

Premijer Albin Kurti rekao je da ne dovodi u pitanje patriotizam Dauta Haradinaja prije, za vrijeme i nakon rata, ali ne i za razgraničenje jer to nije patriotsko stajalište.

Prema njegovim riječima, dato je 82 kvadratna kilometra za četvrtinu kvadratnog metra, prenosi portal "Telegrafi.com".

Rekao je da pristup da borac treba biti nagrađen je pogrešan i da ga ne treba kao takvog prenositi na mlađe generacije, dodajući da je to plaćenička logika.

"Dato je 82 kilometra kvadratnih za četvrtinu metra kvadratnog, koliko je ovo mjesto premijera. To je... Plaćen je za taj posao. Dakle, ovo je problem, ovo je problem jer patriota ne možeš biti ograničen vremenom, treba to biti čitav život. Ima puno ljudi koji su bili patrioti u mnogim djelovima života, a onda nisu patrioti. Ko god se borio, ko se odupirao, ko je bio u zatvoru, ko god je bio žrtva, bio je za ovu državu, nije za tuđu zemlju, normalno je boriti se za svoju državu. To je najnormalnija stvar."

"Stoga, ne treba se taj puno hvaliti jer je to radio za svoju zemlju. Na osnovu toga ispada da nije puno voleo svoju zemlju, i sada želi neku vrstu nagrade pošto se borio za svoju zemlju. Ovaj pristup je pogrešan. Čak je i podučavanje djece ovom pristupu pogrešno. Čak i mlađe generacije pogrešno je učiti ovakvom pristupu. Mi dugujemo našu posvećenost ovoj zemlji, to je naša obaveza. Posebno ovakav pogrešan pristup koji ste imali doveo vas je u situaciju da borac mora biti nagrađen - kućom u naselju 'Marigona', nekim biznisom, carinskim terminalom, nekom kompanijom, nekim poljoprivrednim hektarom koji je pretvorio u motele ili autoput. A to nije u redu. Zbog toga smo sada na ovom mjestu. Oprostite, da, ovo je plaćenička logika. Plaćenik odlazi u rat i dobiva plaću, ali ovdje se mora izboriti sa sobom da nema ko da plati. Pravi borac je onaj koji nakon rata ništa ne uzima", rekao je Kurti.