Mišljenje analitičara

Razlike između predsjednika i premijera Kosova postoje po mnogim pitanjima, pa i oko vođenja spoljne politike, ali one nisu odraz racionalnog stanja, ocjenjuje analitičar Riza Smaka, dodajući da bi Hashim Thaçi i Albin Kurti trebalo da dogovore pravac međunarodnog djelovanja. Istovremeno, analitičar Petar Miletić izražava sumnju da bi Thaçi i Kurti mogli da nađu zajedničku politiku oko bilo čega pa i oko inostranih poslova. Imam utisak da premijer želi da izopšti predsjednika iz sistema odlučivanja na Kosovu, ocjenjuje Miletić.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je tokom posjete Americi rekao da je stav SAD jasan – takse moraju biti ukinute, dodajući da će u suprotnom to biti ozbiljna "prepreka strateškoj saradnji i novim velikim američkim investicijama na Kosovu". Međutim, predsjednik Vlade Albin Kurti smatra da proces ukidanja takse mora osigurati da Srbija ne osporava državnost Kosova, pa zato predlaže njeno djelimično ukidanje.

„Trebalo bi da usaglase stavove, naročito kada su u pitanju spoljni poslovi, međunarodni odnosi, pa i unutrašnji. Smatram da je to posljedica političkih ubeđenja i političkog programa Samoopredjeljenja, gdje je g. Kurti lider, tako da on može teško da se otkači od tih gledišta, mada mislim da se dosta transformisao od vremena kada je bio samo lider Samoopredjeljenja i sada kao premijer Kosova“, rekao je analitičar Riza Smaka.

Petar Miletić izražava sumnju da Thaçi i Kurti mogu da nađu zajedničku politiku oko bilo čega, pa i oko spoljne politike i ukidanja taksi.

“Imam utisak da Kurti želi da izopšti Thaçija iz sistema odlučivanja na Kosovu i da od toga sigurno neće odustati“, rekao je Miletić.

Očekuje da premijer Kosova igra odlučujuću ulogu u spoljnoj politici, pa samim tim i u nastavku dijaloga sa Beogradom.

„Mislim da će Kurti pokušati da preuzme i proces dijaloga i svu spoljnu politiku i da će to sa svojim ministartvom spoljnih poslova pokušati da preuzme potpuno i da uspostavi spoljnu politiku, iako Ustav Kosova daje ovlašćenja i prededniku da se bavi spoljnom politikom. U svakom slučaju ne vjerujem u saradnju Thaçija i Kurtija po bilo kom osnovu pa i po osnovu spoljne politike“, dodao je Miletić.

Riza Smaka smatra da je djelovanje opozicije po pitanju takse neiskreno, te ne očekuje da najavljeni protesti utiču na ove procese. Ono što očekuje je da se najviši predstavnici institucija usaglase po tom pitanju.

„Optimista sam da će gospodin Kurti sa gospodinom Thaçijem usaglasiti gledišta što se tiče takse, da se ukida taksa, pa da se relaksiraju odnosi Kosova i Srbije, da započnu ozbiljni politički razgovori, a Amerika je veoma zainteresovana da se oni završe uspešno, budući da se kod njih očekuju izbori", rekao je Smaka.

U pozivu Vladi i političkom spektru Thaçi je rekao da bi bez odlaganja trebalo da donesu ispravne strateške odluke koje će zaustaviti izolaciju, otvoriti dijalog za konačno rješenje i ojačati doživotno prijateljstvo i stratešku saradnju sa SAD. Inače, premijer Kurti je nedavno obavjestio javnost da je nakon što je preuzeo dužnost zatražio od svog osoblja da analiza dokument iz 2013. godine o pravu veta KFOR-a po pitanju djelovanja KBS-a na sjeveru Kosova, između tadašnjeg premijera Hashima Thaçija i NATO-a i njegove posljedice po Ustav Kosova, naročito članove 20, 18 i 21, koji se odnose na prenos suvereniteta, ratifikaciju međunarodnih sporazuma i razriješenje predsjednika.

Siniša Kostić, RTK2