Ured premijera Kosova Albina Kurtija došao je do zaključka da je aktuelni predsjednik Kosova Hashim Thaçi, 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrješenje sa predsjedničke funkcije.

Iz Kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavjestio predsjednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim implikacijama u "tajnom sporazumu" iz 2013, između tadašnjeg premijera Kosova Hashima Thaçija a danas predsednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmusaena.
Kako se navodi u saopštenju za medije Vlade Kosova, Thaçi je putem sporazuma u ime Kosova prebacio KFOR-u (Misija NATO-a na Kosovu) apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Bezbjednosnih snaga Kosova na sjeveru zemlje za izvjestan period.
Thaçi je u pismu koje je proslijedila Vlada Kosova, osigurao Rasmussenu da će Bezbjednosne snage Kosova ići na sever samo uz prethodnu dozvolu KFOR-a.
Kurti je u zvaničnom dopisu predsjednici Skupštini Kosova naveo da je nakon preuzimanja premijerske dužnosti angažovao svoje osoblje da analizira sadržaj ovog "tajnog sporazuma, kao i ustavne implikacije".
Kako se dodaje, cilj Kurtija je bio da obavesti predsednicu Skupštine, Osmani, o postojanju jednog takvog sporazuma, kao i o analizi njegovog ureda.
Na osnovu ocene koja je prosleđena i medijima, "potpisivanje jednog takvog sporazuma, koji omogućava prenos suverenih ovlašćenja na jednu drugu međunarodnu organizaciju, a potom i prikrivanje tog sporazuma od poslanika Skupštine, ima niz ozbiljnih implikacija ustavne prirode".
Ista analiza zaključuje da je Thaçi, dok je bio premijer, teško prekršio Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa mesta predsednika države.
Kurti, međutim, ističe da želi da bude jasan i da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja.
"Ja, kao premijer, razumem i visoko cenim važnost saradnje Kosova sa NATO-om u cilju potpune sigurnost i teritorijalnog integriteta Kosova i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima, da neću poduzeti nijedan korak koji će dovesti u opasnost to neophodno savezništvo za bezbednost naše zemlje", navodi se u Kurtijevom dopisu.
Isti dopis je prosleđen predsedniku Tačiju i glavnom državnom tužiocu, Aleksandru Lumeziju.
Radio Slobodna Evropa (RSE) je u februaru 2019. pisao o tome kako je Tači 2013. obećao NATO-u da Bezbednosne snage Kosova neće ići na sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a i da o tome postoji razmena pisama između Thaçija i Rasmusdena.
Na osnovu Ustava Kosova, predsednik Kosova se može razrešiti odlukom Skupštine ukoliko Ustavni sud smatra da je on izvršio tešku povredu Ustava ili ukoliko je kažnjen za neko krivično delo ili kada nije u stanju da obavlja dužnosti ove funkcije zbog nesposobnosti ili teške bolesti.
Procedura razrešenja predsednika se inicira putem jedne trećine poslanika Skupštine, koji potpisuju peticiju.
Ukoliko peticija navodi kršenje Ustava, ista se odmah mora podneti Ustavnom sudu, koji donosi odluku u roku od sedam dana od dobijanja peticije.
Ukoliko Ustavni sud odredi da je izvršena povreda Ustava, Skupština može razrešiti predsednika sa dve trećine glasova svih poslanika.