Premijer Kosova

Vlada Kosova imaće pet prioriteta, ekonomiju, obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo i bezbjednost i sve dok ne bude rezultata premijer i ministri neće imati slobodno vrijeme, radiće i vikendom, ali i van radnog vremena, prenosi Lajmi dijelove intervjua koje je premijer Albin Kurti dao švicarskom dnevnom listu Blick.

Kurti je najavio je da će reforme u tim oblastima uskoro početi i rekao da će posebnu prednost dati obrazovanju. Objasnio je da Kosovo ne usklađuje tržište rada sa obrazovanjem.

„Preko 90 odsto preduzeća ne zapošljava više od 10 kvalifikovanih radnika. To ih skupo košta jer moraju plaćati nekvalifikovane radnike. Moramo raditi na usklađivanju tržišta rada sa potrebama i zahtjevima preduzeća“, rekao je Kurti i dodo da bi im od velike pomoć bili njemački i švicarski obrazovni sistem.

„Imamo veliku i moćnu dijasporu, prilika za ulaganje na Kosovo pomogla bi ekonomiji, a to se postiže kada stvorimo ravnopravno okruženje, boreći se protiv kriminala i korupcije“, rekao je on.

Kurti je dodao da se ne osjeća ugroženim zbog zadatka koji je dobio zato što ga je dobio od građana.

„Građani su postavili pravila igre. Sad je gotovo. Nema igre bez pravila. Ne moram da se plašim zadatka. Mi vjerujemo građanima. Izabrao sam 15 ministara od kojih je pet žena“, dodao je Kurti.

Obećao je da će raditi na rodnoj ravnopravnosti i zapošljavanju.

„Uložićemo napore da povećamo broj obdaništa na Kosovu kako bi svaka žena bila u mogućnosti da radi. To bi takođe doprinelo obrazovanju budućih generacija. Trenutno postoje 33 vrtića, pokušaćemo da dostignemo  broj od 150", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi