Da se napravi novi podsticaj domaćem razvoju

Kosovo u ponedjeljak zaokružuje 12 godina od proglašenja nezavisnosti, a u "5 minuta do 12“ treba da preduzme poteze u cilju međunarodne konsolidacije i da napravi novi podsticaj domaćem razvoju, navodi se u tekstu Koha ditore.

Kako se navodi, očekuje se da će trinaesta godina državnosti odrediti kakve će zaista biti - spoljne granice i unutrašnja funkcionalnost, ali i međunarodni status Kosova.

„U velikoj mjeri to će zavisiti od procesa dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom za koji se očekuje da bude zaključen istorijskim sporazumom, koji bi trebalo da bude potpisan ove godine. U međuvremenu, kvalitet upravljanja zavisiće od puta koji će slijediti nova generacija političara, koja je došla na vlast početkom ovog mjeseca“, piše Koha.

Dalje se navodi, da je prošla skoro decenija procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

„Sponzoriše ga Evropska unija, u početku je bio tehničkog karaktera, a zatim je postao politički. Njegovo zatvaranje za nekoliko mjeseci željno traži administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa, ali i evropski lideri, poput njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona“, navodi se u teksu i ističe da kroz posljednju fazu dijaloga Kosovo želi da obezbjedi mjesto u Ujedinjenim nacijama, akt kojem bi trebalo da prethodi ukidanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti, „koju Srbija i njeni saveznici i dalje koriste kao sredstvo za osporavanje državnosti“.

Podsjeća se i na opciju pregovora o granicama Kosova, koju je zastupao Hashim Thaçi, ali koja je na Kosovu odbijena.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore