Kako izdržati do kraja

Za većinu je januar najduži mjesec u godini, s obzirom da zbog praznika tada najviše trošimo i najviše se zadužujemo.

Tokom Novogodišnjih praznika građani obično potroše više nego što zarade pa se postavlja pitanje kako izdržati do kraja januara, što je za većinu nemoguća misija.

“Svako na svoj način, ja lično nisam mnogo opterećen tim stvarima, ali zavisi od toga kakva primanja imaju ljudi. U današnje vrijeme teško je uštedeti, proći će januar, doći će februar kao kraći mjesec”.

“S obzirom da radimo ja i suprug onda možemo da uštedimo, a tamo gdje radi jedan član ili nijedno ne znam kako izdržavaju. Meni januar nije najduži mjesec u godini, brzo prođe”.

“Preživimo kako znamo, dosta teško ali nekako izađemo na kraj. Ne možemo da uštedimo od penzije, snalazimo se tako što ne kupujemo mnogo”,

“Baš se puno potrošilo za Novu godinu i Božić, sada dolazi i Srpska nova godina, tako da se novčano teško izlazi na kraj. Ne znam kako preživimo mjesec, nekako se snađemo”, rekli su građani.

Iz Udruženja „Potrošač“ poručuju da građani Kosova nisu štedljivi i da često podležu marketinškim trikovima.

"Privrednici bolje poznaju naš psihološki sklop, nego što mi to sami znamo. Bombardovanje raznoraznim reklamnim i marketinškim trikovima utiču na nas da postanemo veoma pohlepni i gladni nepotrebnih stvari. Ako nismo bili obazrivi, ispada da smo prerano i previše slavili, prema tome, uvijek moramo biti obazrivi i pružati se onoliko koliko nam je jorgan dugačak. Posljedice će trpiti nas džep, porodica, kao i ostale naše obaveze. Mislim da osim obazrivosti nema neke posebne formule kako se odbraniti od napada tržišta", istakao je Selatin Kaqaniku, predsjednik udruženja „Potrošač“.

S obzirom na niska primanja, ušteda je gotovo nemoguća, ističe ekonomista Sejdi Halimi.

"Mi znamo da se plate uzimaju prije Nove godine, dosta je troškova u toku mjeseca, a cijene su visoke u odnosu na plate. Građani ne mogu da uštede ništa na ovoj skupoći, znajući da je minimalna plata na Kosovu 130 eura, a prosječna do 300 eura, a mjesečna korpa četvoročlane porodice košta od 450 do 500 eura, e sada gdje možemo da uštedimo. Mi treba racionalnije da trošimo, ali ne može se uštedeti sa ovim platima", smatra ekonomista Sejdi Halimi.

Planiranje kućnog budžeta i ušteda su izuzetno važni za premošćavanje ostatka januara, a ko nije vičan planiranju, spas će sigurno pronaći u čekovima i kreditnim karticama.

Maja Denić, RTK2