Poslanica Samoopredjeljenja

Poslanica Samoopredjeljenja predložena za ministarku pravde, Albuljena Haxhiu izjavila je da je skandal rok od 48 sati koji je predsjednik Hashim Thaçi dao lideru Samoopredjeljenja Albinu Kurtiju da predloži kandidata za novog predsjednika vlade.

Haxhiu je u emisiji “Interaktiv” na KTV rekla da je predsjednik Kosova prekršio Ustav, jer ne postoje rokovi i da je Thaçi to namerno uradio jer zna da dogovor sa Demokratskim savezom još nije postignut.

“Održan je kratak konsultativni sastanak sa predsjednikom Thaçijem o koracima Samoopredjeljenja za stvaranje vlade… Objasnili smo da je stav Samoopredjeljenja u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda. Ni ovo savjetovanje nije bilo neophodno, ali nakon tri pozivnice otišli smo u institucije. Davanje roka od 48 sati skandal je predsjednika Thaçija… Dakle, ne znam ko ga je savjetovao da to učini, ali to može biti namerno”, rekla je Haxhiu.

Prema njenim riječima nije njegova odgovornost da postavlja rokove.

Haxhiu je kazala da će uskoro biti sazvan sastanak Predsjedništva Samoopredjeljenja na kojem će lider stranke objasniti susret sa predsjednikom.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi saopštio je nakon jučerašnjeg sastanka sa liderom Samoopredjeljenja da je Kurtiju dao dodatnih 48 sati da predloži kandidata za novog predsjednika vlade, prije nego što preduzme druge ustavom predviđene poteze

Izvor: Koha, Radio KiM