Ročište bilo zakazano za 17. januar

Suočavanje Vlade Kosova i Sekretarijata energetske zajednice u Beču na ročištu o navodima o kršenju zakona u sporazumu o izgradnji elektrane "Novo Kosovo" odloženo je za april. Ovo saslušanje bilo je zakazano za 17. januar, ali je na zahtjev vlade u ostavci, odloženo.

Ovaj zahtjev, prema riječima odlazećeg ministra za ekonomski razvoj, Valdina Lluke, rezultat je činjenice da nova vlada nije formirana, piše danas Koha Ditore.

"Budući da Vlada još nije formirana, tražili smo da se ona odloži do aprila, što je Sekretarijat i odobrio. Trenutno nemamo šta drugo da radimo do aprila“, rekao je Lluka tom listu. Međutim, rekao je da vlada ima dovoljno argumenata da se suoči sa Sekretarijatom energetske zajednice zbog navoda o nezakonitosti državnih subvencija za sprovođenje projekta izgradnje termoelektrane „Novo Kosovo“.

Prije nekoliko dana Sekretarijat je zvanično objavio da je pokrenuo istragu zbog nezakonitih mjera predviđanih u trgovinskim sporazumima potpisanim između Vlade Kosova i građevinske kompanije Contour Global. Obavještenjem je vladi dat rok od dva mjeseca da odgovori na navode o nepoštovanju pravila Energetske zajednice.

Inače, Koha je pisala u decembru o istrazi koja je pokrenuta zbog sumnje da je došlo do dodjeljivanja nezakonitih državnih subvencija za ugovore za kupovinu energije koje je Kosovo sklopilo sa američkom kompanijom Contour Global.

U izvještaju Sekretarijata energetske zajednice u vezi sa ovim ugovorom, navodi se sljedeće:

Vlada Kosova nastavila je aktivnosti na izgradnji nove termoelektrane snage 450 MV (Novo Kosovo), u saradnji sa privatnim investitorom „Contour Global Terra 6 Sarl“ vrijednim više od milijardu eura. Vlada Kosova obavezala se da izda državnu garanciju za realizaciju projekta i potpisala je osam komercijalnih ugovora sa investitorom. Prema sporazumima, Vlada Kosova garantuje investitorima otkup svih proizvedenih količina električne energije po cijeni od 80 EUR/MVh, kompenzaciju za sve razvojne troškove projekta, oslobađanje od PDV-a i carinskih dažbina i td.


Izvor: Koha/Kossev