Tokom 2019. samo dvije osobe osuđene

Na Kosovu su samo dvije osobe osuđene za ratne zločine u 2019. godini, jedan Albanac i jedan Rom. Remzi Shala, zvani "Crvena jabuka", prvobitno je osuđen na 14 godina zatvora od strane Osnovnog suda u Prizrenu, međutim Apelacioni sud je krajem decembra prošle godine smanjio njegovu kaznu na 10 godina zatvora, izvještava KTV.

Skender Bislimi, optužen za ratni zločin nad albanskim civilima na području Kosova Polja, osuđen je na deset godina zatvora.

Fond za humanitarno pravo kaže da u prethodnoj godini nije postignut napredak u osuđivanju počinilaca ratnih zločina i njihovoj istrazi.

Tokom 2019. godine usvojen je Zakon o suđenjima u odsustvu u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, o kome je rečeno da će olakšati rad Tužilaštva na privođenju pravdi počinitelja ratnih zločina.  Međutim izražen je skepticizam o primjeni ovog zakona u praksi.

Tokom 2019. godine Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je dvije optužnice protiv dvije osobe, Zorana Đokića i Nenada Arsića.

KTV je pitao Tužilaštvo da li je došlo do napretka u istrazi ratnih zločina, koji su bili izazovi Tužilaštva i da li će biti novih optužnica tokom 2020. godine, međutim ni nakon nedjelju dana nisu dobili odgovor.

U međuvremenu, prema Fondu za humanitarno pravo, od kraja rata do decembra 2019. za ratne zločine osuđeno je 67 osoba, uključujući Srbe, Albance, Rome i Crnogorce.

Do prošle godine uhapšeno je nekoliko osumnjičenih za ratne zločine, od kojih je pet trenutno pod istragom, dok za šest njih suđenje je u toku pred pravosudnim organima Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore