Razlog za odlazak u inostranstvo

Nepoznato je koliko je ljekara napustilo Kosovo radi zaposlenja u zemljama EU, prema podacima Ljekarske komore Kosova tokom 2019. godine 115 ljekara je zatražilo uvjerenje za zaposlenje u inostranstvu, a više od 600, među njima 60 ljekara specijalista, je nezaposleno, prenosi Zeri.

Kako taj list navodi javnim zdravstvenim ustanovama nedostaje pet hiljada ljekara.

Predsjednik Ljekarske komore Kosova, Pleurat Sejdiu, rekao je za Radio Slobodna Evropa, da je tokom 2018. godine 110 ljekara zatražilo od Ljekarske komore uvjerenje za zapošljavanje u inostranstvu, da nije poznato koliko ljekara je otišlo i da trend za zaposlenjem u zemljama EU, posebno u Njemačkoj, sve više raste.

„U 2019. godini imali smo 115 prijava za uvjerenje o zaposlenju u inostranstvu, ali ako pogledamo koliko ljekara pohađa kurseve stranih jezika, broj je ekstreman i na osnovu toga očekujemo još veći odlazak ljekara", rekao je Sejdiu.

Prema njegovim riječima oko 95 odsto ljekara koji su se prijavili za dobijanje sertifikata su ljekari opšte prakse i nezaposleni ljekari.

Istakao je da su zdravstvenom sistemu u svim medicinskim oblastima potrebni ljekari, ali da se zapošljavanje ne sprovodi iz više razloga.

„Mislim da je to više nedostatak strateškog pristupa, a ne pitanje budžeta, jer se on može proračunati na osnovu prioriteta, ali nema koordinacije između opština i ministarstava, tako da i ljekari ostaju bez posla", rekao je Sejdiu.

Predsjednik Federacije sindikata zdravstvenih radnika Blerim Syla, rekao je da obrazovanje ljekara specijaliste Kosovo košta više od 100.000 eura, a onda nema jasne strategije za zapošljavanje. Navodeći primjer Njemačke, koja traži do 100.000 ljekara godišnje, kao zemlje koja ima posebne programe za raspored ljekara.

„Nadali smo se da će biti usvojen zakon o platama, koji će takođe tretirati pitanje novih, tek diplomiranih ljekara, nažalost ovaj zakon je završio na Ustavnom sudu. Ljekari nedostaju u mnogim dijelovima Kosova. Zapošljavanje ljekara se ne sprovodi, sa druge strane, interesovanje u inostranstvu za zapošljavanje ljekara raste“, rekao je Syla.

"Nedavno istraživanje, koje smo sproveli kao sindikat, pokazalo je da je oko 500 ljekara napustilo Kosovo zbog boljih uslova za rad, ali tačan broj ljekara koji su napustili Kosovo nije poznat, jer se Ljekarskoj komori Kosova ne prijavljuju svi koji odlaze", dodao je Syla.

Plata ljekara specijaliste je 600 eura, zdravstveni radnici na Kosovu neprestano zahtjevaju da im se povećaju plate. Novim zakonom o platama predviđeno je da plata ljekara specijaliste iznosi oko 1.200 eura.

Međutim, zdravstveni radnici i oko 82.000 zaposlenih, do marta sljedeće godine će primati plate bez povećanja, zbog obustave primjene zakona od strane Ustavnog suda, na zahtjev koji je podneo kosovski ombudsman.

Syla dodaje da će se posljedice odlaska i nezaposlenja novih ljekara, osjetiti za otprilike pet godina, ako se uzme u obzir i prosječna starost sadašnjih ljekara na Kosovu.

„Prosječna starost ljekara je oko 53 godine, a nema novih zaposlenja. Nestašica ljekara će postati problem, pacijenti će morati da putuju kilometrima da bi se pregledali kod ljekara specijaliste, ako se ovaj trend nastavi“, upzorio je Syla.

Jedan od ljekara koji je već odlučio da napusti Kosovo je radiolog Yll Mehmeti, kako je rekao za RSE, on će sa profesionalnim usavršavanjem nastaviti u Njemačkoj, gdje su bolji i uslovi i plata.

"Vrlo je lako zaposliti se u inostranstvu kao ljekar, jer se ljekari traže. Jezik je veoma važan faktor, sve ostalo je manje važno, posebno u Njemačkoj, gdje sam odlučio da odem", rekao je Mehmeti i dodao da je u njegovom slučaju presudila bolja perspektiva i plata.

Portparol Ministarstva zdravlja, Faik Hoti kaže da zapošljavanje ljekara zavisi od potreba zdravstvenih ustanova i dodjeljenog budžeta u tu svrhu.

„Problem koji prati zapošljavanje ljekara, po završetku studija je to što su neke ustanove opterećene sa određenim profilima, dok drugim nedostaju određeni profili, jer lekare više zanima da rade u urbanim sredinama, a manje u ruralnim", rekao je Hoti.

On je istakao da je dobro poznata činjenica da godinama nije došlo do usklađivanja potreba zdravstvenih ustanova za ljekarima i broja studenata koji se upisuju na medicinu.

Hoti je dodao da je neophodan razvoj zdravstvenog sektora i da Ministarstvo zdravlja dovršava strateški plan za ljudske resurse u zdravstvu, od koga se očekuje angažovanje značajanog broja nezaposlenih ljekara u 2020. godini.

Izvor: Kosovo Online/Zeri