Da se ne zaboravi

Politika lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe i onih van DSK koji žele da spriječe Samoopredjeljenje da postane historijska politička snaga krivci su za neuspjeh stvaranja nove Vlade Kosova, smatra kosovski akademik Rexhep Qosja.

„Ne tražite krivca što nemamo Vladu Kosova, on je tu u politici predsjednika DSK Isa Mustafe. I u onima van DSK koji žele da spriječe Samoopredjeljenje da postane historijska politička snaga koja će realizovati volju naroda da promjeni situaciju koja vlada na Kosovu, ta državna močvara na Kosovu koja je poplavljena korupcijom, nepotizmom, organizovanim kriminalom, nepravdom, naporima da omladina pronađe spas u svijetu", ocjenio je Qosja, u objavi na Facebooku.

Dodaje, da je mjesto sljedećeg predsjednika Kosova koji će biti izabran 2021. godine, postao glavni razlog, ne i jedini, što dvije stranke koje su započele koalicione pregovore ne uspjevaju da formiraju koaliciju i institucije.

Naglašava da DSK, koji je osvojio drugo mjesto na izborima nastoji da bude privilegovan u formiranju institucija.

„Pored pet ministarstava, kao i prva stranka koja je pobjedila na izborima Pokret Samoopredjeljenje, pored mjesta predsjednika parlamenta, žele da imaju i mjesto predsjednika Kosova! Ovo je čudo, čuda! Vi ste druga stranka, tj. stranka koja nije pobjedila na izborima za formiranje vlade, a zahtjevate da imate dva ključna mjesta u državnim institucijama, predsjednika Skupštine i predsjednika! Gdje to ima?“, zapitao je Qosja.

Izvor: Kosovo Online