Inspektori vrše redovne inspekcije

Samo tokom 2019. godine, kosovska Agencija za hranu i veterinarstvo uništila je preko 117 tona proizvoda životinjskog porijekla, izvještava KTV.

Mali broj inspektora kojima raspolaže kosovska Agencija za hranu i veterinarstvo otežava rad na terenu, ali portparol ove ustanove, Lumir Thaçi, kaže da inspektori vrše redovne inspekcije i da najčešće nepravilnosti prijavljuju građani.

Iako je većina opština pasivna u tom pogledu, opština Skenderaj je juče u jednom velikom tržnom centru naišla na mesne proizvode koji nisu posjedovali dokumentaciju o porijeklu. Inspekcija iz ove opštine je odmah zaplenila proizvode i uništila.

Predsjednik opštine Bekim Jashari rekao je da čine sve što je u njihovim skromnim kapacitetima da zaštite građane, dodajući da je ovaj market, u toku dva mjeseca, kažnjen dva puta sa po 500 eura.

Agencija za hranu i veterinarstvo je tokom prošle nedjelje u jednoj fabrici uništila 3.450 kilograma mesa koje je trebalo da se skladišti ispod -18°C, a komora u kojoj je pronađeno meso bila je na sobnoj temperaturi.

Takođe, na stočnoj farmi je zaplenjeno sedam grla goveda, jer vlasnici nisu imali dokumentaciju o njihovom porijeklu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore