Institucija treba da pokrene istragu

Advokat Tom Gashi izjavio je sinoć da bi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića trebalo privesti kada bude na Kosovu i saslušati u vezi izjava o Račku.

"Institucija treba da pokrene istragu i onog trenutka kada se predsjednik Srbije nalazi na teritoriji Kosova, onda ako odmah nađu nešto, ne kažem da bi trebalo da bude uhapšen, međutim trebalo bi da se privede i bude saslušan. Pošto je djelo definisano kao podsticanje na mržnju, jer kada Albance nazovete teroristmima, onda ne znam kako se može živjeti sa njima. On je vrijeđao osjećanja Albanaca", rekao je Gashi.

Nije važno da li nas Vučić priznaje ili ne kao državu, već je važno da se s vremena na vrijeme nalazi na teritoriji države koju ne priznaje, a ovo nisu privatne stvari, rekao je Gashi u emisiji “Info magazin” na TV Klan Kosova.

"Krivična prijava protiv Vučića upućena je odjeljenju Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, nakon čega sa tim su pismeno upoznati glavni državni tužilac Aleksander Lumezi i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtim Munishi, jer su svi nadležni da odlučuju o ovoj o ovoj krivičnoj prijavi. Nisam ovo napisao radi reklamiranja jer mi to nije potrebno, ali u svojstvu zakonskog zastupnika žrtava masakra u Račku koje sam predstavljao kao oštećene, tako da je riječ o živima, a ne o mrtvima”, rekao je Gashi.

Gashi je kazao da postoji konačna presuda iz 2001. godine u kojoj je najmanje jedan srpski policajac proglašen krivim za ubistvo i pokušaj ubistva u Račku.

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podneta je krivična prijava pred Specijalnim tužilaštvom Kosova „zbog negiranja zločina i masakra u Račku“, potvrdio je za Kosovo Online advokat Tom Gashi.