Član predsjedništva LDK

Član predsjedništva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdullah Hoti, izjavio je da DSK očekuje poziv Samoopredjeljenja za naredni sastanak i negira da su već podjeljena ministarsvta.

Hoti je poručio Samoopredjeljenju, da ukoliko mjesto predsjednika parlamenta, predsjednika države i polovina vlade znači "više", da zamjene položaje i da u tom slučaju DSK onda preuzme mjesto premijera i polovinu vlade.

"Moramo da uravnotežimo položaje. Jedna od mogućnosti koju smo ponudili Samoopredjeljenju je premijer sa polovinom vlade, a druga je predsjednik sa predsjednikom skupštine i polovinom vlade. Ako ovaj drugi dio ima veću težinu, spremni smo i to da prihvatimo. Zamjenimo onda strane sa Samoopredjeljenjem, da mi dobijemo premijersko mjesto. Takav sporazum obezbjeđuje potpuno poštovanje političke moći unutar koalicije", istakao je on.

Ranije je objavljeno da su ministarstva između Samoopredjeljenja i DSK podjeljena, međutim, Hoti je naglasio da pitanja podjele odgovornosti još nisu zaključena.

U intervjuu za Kosova Press, istakao je da ukoliko nema potpunog sporazuma, nema sporazuma ni za jedno pitanje.

"Još se nismo dogovorili, a ukoliko se ne postigne potpuni sporazum nema ni podjele odgovornosti.  Dogovorili smo se sa Samoopredjeljenjem o zajedničkom programu vlade kao djelu sporazuma. Međutim, to neće biti validno, ako sporazum ne zaključimo u potpunosti", povukao je član predsjedništva DSK.

Iako postoje neslaganja po ovim pitanjima, Hoti je poručio da nema razloga da koalicija propadne.

"Koalicija će se dogoditi. Nema razloga zašto se ne bi ostvarila. Sa naše strane neće biti razloga da se to ne dogodi. Ali, odgovornost za stvaranje parlamentarne većine snosi stranka koja je bila prva na izborima, a ne mi. Vjerujem da smo bili sasvim korektni. Ne uslovljavam ni sa čim, pokušavam da se dogovorimo", ukazao je on.

Takođe, Hoti je podsjetio da sljedeći sastanak sa Samoopredjeljenjem još uvijek nije zakazan i dodao da vjeruje da će u narednim danima ipak biti zakazan, jer, prema njegovim riječima, postoji spremnost od strane DSK da se postigne dogovor.

U ponedjeljak je bio posljednji sastanak dvojice lidera, Kurtija i Mustafe, kada su se pojavile određene razlike uglavnom u podjeli ministarstava i po pitanju predsjednika.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi