Zaključci sa konferencije

Na Kosovu se od okončanja rata na godišnjem nivou dogodi preko 15.000 nesreća. Međutim, navodi se da je tokom 2019. godine došlo do smanjenja nesreća sa smrtnim ishodom, dok je porastao broj nezgoda sa oštećenjima.

To je rečeno na konferenciji koja je organizirana sa predsjedavajućim Opštinskih vijeća za sigurnost zajednice, na kojoj su bili prisutni samo predsjednik opštine Elez Han, Rufki Suma i predsjednik opštine Mamuša, Abdylhadi Krasniq.

Na račun lokalnih institucija bilo je kritika i od strane OSCE-a, koji je rekao da nema napretka u sigurnosti bez obzira na podršku.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa rekao je da je važno što danas razgovaraju o dvije teme, sigurnosti u saobraćaju i povratnicima iz Sirije na Kosovo.

Mustafa je naveo da je u aprilu ove godine na Kosovo iz Sirije vraćeno 110 osoba, uključujući četiri strana borca, 32 žene i 74 djece.

Takođe je govorio i o brojnim nesrećama u svim opštinama na Kosovu. Prema njegovim riječima, posljednji je momenat da institucije trebaju učiniti nešto kako bi se nesreće svele na minimum.

Zamjenik ambasadora OSCE-a Killan Wahl rekao je da se na osnovu anketa, polovina građana Kosova ne osjeća sigurno.

Kritikovao je centralne institucije, za koje kaže da i pored podrške OSCE-a, nije postignut napredak.

Pored toga, potpukovnik Policije Kosova Jeton Rexhepi rekao je da je tokom 2019. godine u Prištini 10 ljudi poginulo od posljedica saobraćajne nesreće. Prema njegovim riječima, ove godine su nesreće sa štetom uzrokovale porast, dok se nesreće sa žrtvama smanjuju.

Fejzullah Mustafa iz Ministarstva za infrastrukturu smatra da treba predvidjeti veći budžet za povećanje sigurnosti na putevima, za koje je rekao da nedostaje. Mustafa je između ostalog rekao da je najosjetljivija dob za saobraćajne nesreće onih starijih od 18 godina.

Izvor: GazetaExpress/Info-ks