Parlamentarni izbori 2019

Proces vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra na Kosovu u potpunosti je završen, i kako navodi Lajmi, svaka stranka već ima u vidu svoje kandidate sa dovoljnim brojem glasova da obezbjede mjesto u predstojećem sazivu Skupštine Kosova, a među kojima ima i mladih i neiskusnih.

Ima novih, mladih, kandidata iz svake političke stranke koji su osvojili dovoljan broj glasova da postanu poslanici, navodi se u tekstu.

Dvadesetdvogodišnja Fjolja Ujkani biće najmlađi poslanik ikada u Skupštini, dok će i njen kolega iz Pokreta Samoopredjeljenje Gazmend Gjishinca, takođe biti dio budućeg parlamenta, sa osvojenih više od 12.000 glasova.

Predstavnik mlađe generacije iz Demokratske partije Kosova biće Ariana Musliu-Shoshi, koja je osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu.

Uz te dvije stranke, očekuje se da će i druge stranke imati mlade poslanike koji će bez političkog iskustva biti direktno zastupljeni u Skupštini.

Politikolog Ramush Tahiri istakao je da izborni sistem na Kosovu omogućava izbor novih imena, bez obzira na njihovu popularnost.

„Izborni sistem jedan građanin – pet glasova omogućava izbor kandidata koji su nepoznati, kada među kandidatima nema unutrašnjeg takmičenja. Takođe, izborni sistem dva muškarca i jedna žena omogućava ulazak ženama koje imaju manje glasova od muškaraca. Taj sistem omogućava da mandate dobija i neko sa 20 godina, a da mandate ne dobiju poznati poslanici“, objasnio je Tahiri.

Stručnjak za politička pitanja Blerim Burjani, kritičniji je u tom pogledu, ističući da je na mladima da se obrazuju, zaposle i onda se uključe u politiku nakon postizanja stručne i ljudske zrelosti.

„To nije stvar vrijednosti, već normalne svijesti stranaka i građana. Mladi ljudi trebaju da pohađaju škole, fakultete, da se zaposle, a politika dolazi nakon iskustva i zrelosti“, kaže Burjani.

Dodaje da su neki pogrešno razumjeli politiku.

„Politika nije zapošljavanje, to je narodni mandat, da služiš narodu, a ne da služiš sebi platom na grbači naroda. To je demokratska deformacija i kriza. Dakle, imamo ljude u Skupštini koji ne znaju šta je zakon i nisu upućeni ni u jednu oblast društvenog života. To su izobličenja i opet ćemo imati ljude poput 2002. godine koji u Skupštini obavljaju stručnu praksu...Politika nije za neiskusne i nestručne ljude“, istakao je Burjani.

Prema njegovim riječima, takve okolnosti nameću slabo zakonodavno tijelo, jer će, kako ističe, biti važnih trenutaka kao što su dijalog sa Srbijom i sporazum koji ta Skupština treba da usvoji.

Podsjeća se u tekstu, da se očekuje da će se novi saziv Skupštine suočiti sa veoma teškim izazovima, uključujući dijalog sa Srbijom i liberalizaciju viza.

 Izvor: Kosovo Online/Lajmi