Publicista i nekadašnji politički predstavnik OVK

Publicista i nekadašnji politički predstavnik Oslobodilačke vojske Kosova Bardul Mahmuti, izneo je dokaze koji ukazuju na to da je dio vještačenja u slučaju Astrita Deharija na Kosovo stigao 14. juna, dok je dokument preveden na albanski datiran na 14. septembar, prenosi Gazeta Express.

Mahmuti se pismom obratio glavnom državnom tužiocu Aleksandru Lumeziju, rekavši da je izvještaj držan u tajnosti četiri mjeseca.


Pismo Bardula Mahmutija državnom tužiocu Aleksandru Lumeziju

Međutim, Specijalno tužilaštvo nije navelo da li će sprovoditi istrage po tom pitanju. Kako list Gazeta Express piše, na to je reagovalo i Tužilaštvo u Prizrenu.

Poznati albanski aktivista Bardul Mahmuti, doveo je u sumnju istragu smrti bivšeg aktiviste Samoopredjeljenja Astrita Deharija, koji je umro pod sumnjivim okolnostima prije tri godine u pritvorskom centru u Prizrenu.

Mahmuti tvrdi da je na osnovu ispitivanja materijala koje je dostavilo Osnovno tužilaštvo, dio izvještaja podnesen na Kosovo 14. juna i dodao da je četiri mjeseca izvještaj držan u tajnosti u Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu.

"Forenzički izvještaj od 19. juna neko je prikrivao četiri mjeseca u Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu. Ni porodica, ni advokati ni civilno društvo, ni javno mnjenje koje je sa zabrinutošću pratilo razvoj ovog pitanja nisu bili upoznati sa sadržajem izvještaja. Otprilike tri mjeseca kasnije, 9. septembra, navedeni institut švicarskog univerzitetskog centra predao je dodatnu ekspertizu na 14 stranica, sa referentnim brojem: EI190001 TF / SG / jb, V / ref. PPN / I br. 461/16", naglasio je on.

Takođe, Mahmuti ističe da je takođe promjenenjen datum ovog izvještaja sa 14. juna na 14. septembar.

"Javno pozivam državnog tužioca Aleksandra Lumezija i vršioca dužnosti glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Afrima Shefkia u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima da pokrenu istrage i preduzmu mjere predviđene zakonom za počinioce ovog falsifikovanja", rekao je Mahmuti.  

Gazeta Express je u vezi sa tvrdnjama Bardula Mahmutija, kontaktirala glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Admira Shalu.

Shala je rekao da su objavili da su primili izvještaj i da bi trebalo da pogledamo saopštenje za štampu izdatom na tu temu. 17. oktobra, glavni tužilac Shala održao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je ekspertiza u slučaju Dehari stigla na Kosovo.

"Danas smo dobili konačan izvještaj vještačenja u slučaju Astrita Deharija od Instituta u Lozani, Švicarska. Ne znamo šta je unutra, danas je podnesen Državnom tužilaštvu. Mi ćemo ga predati tužiocu koji će otvoriti slučaj i dostaviti ga na prevod", rekao je Shala.

Tužilaštvo je opravdalo datum tog vještačenja tako što je medijima poslalo fotografiju koverte u kojoj se nalazio izvještaj koji je poslat iz Lozane, podsjeća se u tekstu.

Advokat porodice Dehari Tom Gashi, s druge strane, rekao je da podržava stavove Bardula Mahmutija.

"Što se tiče stavova Bardula Mahmutija o razlikama u francuskom i albanskom jeziku, između ostalog i datumima vještačenja u slučaju ubistva Astrita Deharija kao advokata porodice Dehari u cjelini sam podržao javno pismo koje je on poslao državnom tužiocu Aleksandru Lumeziju i tužiocu u slučaju Afrimu Shefkiu", kaže Gashi.

Takođe, on je dodao da bi najvažnije institucije Kosova trebalo da istraže tvrdnje Bardula Mahmutija.

"Tužilaštvo mora da iznese stav o tim razlikama koje se lako primjete u izvornom jeziku izvještaja, francuskom i na albanskom jeziku", zaključio je Gashi.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express