Parlamentarni izbori 2019

Favorit za pobjedu na parlamentarnim izborima 6. oktobra je Demokratski savez Kosova (LDK) koji predvodi bivši premijer Kosova Isa Mustafa, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja na Kosovu koje je objavila najveća novinska agencija u Albaniji SYRI.net.

Njihova istraživanja pokazuju da “prema podacima od 26. septembra, drugog dana predizborne kampanje, LDK podržava 29 odsto birača, što je tri odsto više u odnosu na rezultat ostvaren na izborima održanim 2017. godine, preneo je portal Demostat, piše Beta.
Na drugom mjestu je pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa podrškom od 24 odsto, što je tri odsto manje u poređenju sa izborima 2017. godine, a na trećem Demokratska partija Kosova (PDK) Kadrija Veselija sa 21 odsto podrške, što je znatno niži rejting u odnosu na prethodni izborni ciklus, kada je za tu stranku glasalo 34 odsto birača.

Četvrtu poziciju medju partijama i koalicijama kosovskih Albanaca, sa rejtingom od 13 odsto, zauzima koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova, koju predvode bivši premijer Ramush Haradinaj i aktuelni gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti.

Sedam odsto anketiranih dobila je koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i Partije pravde, čiji je lider bivši zamjenik premijera Fatmir Limaj.
 
Portal je, pozivajući se na poznavaoce prilika na Kosovu, preneo da se može dogoditi da nakon izbora snage udruže LDK i Samoopredjeljenje i da bi u tom slučaju, premijerka mogla da postane Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Predsjednik Kosova, koji se bira u parlamentu a ne na izborima, po tom scenariju bio bi Albin Kurti što znači da bi aktuelni predsjednik Hashim Thaçi "ispao iz igre".

Izvor: Kosovo Online