PARLAMENTARNI IZBORI 2019.

Izborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore 6. oktobra zvanično je počela na Kosovu u srijedu, 25. septembra, a politička obećanja građanima počela su od ostavke premijera Ramusha Haradinaja 19. jula, prenosi Kalikso.

Političari su, neki u Prištini a drugi u južnoj Mitrovici i Suvoj Reci, odlučili da održe skupove za zvanično otvaranje kampanje koja će trajati deset dana.

Neka od obećanja koja su dominirala političkim diskursom prvog dana kampanje bila su ulaganje u obrazovanje i zdravstvo, penziona reforma, socijalno osiguranje, dječiji dodaci, nova radna mjesta, ekonomski rast i pravosudni sistem.

Pored obećanja, kako se navodi, značajan dio govora političara sadržavao je i kritike prema prošlim vladama ili političkim rivalima, izbjegavajući na taj način uvođenje istinskog vladinog programa u naredne četiri godine.

U međuvremenu, politički stručnjaci u zemlji procjenjuju da nisu sve stranke predstavile svoje upravljačke programe u narednom četverogodišnjem mandatu.

Donika Emini je sa platforme "CiviKos" poručila za "Život na Kosovu" da su političke stranke konkretnije nego što su to bile nekada.

"Čini se da postoji opšti pritisak koji gura stranke na konkretnost, posebno u pitanjima koja se odnose na ekonomski razvoj. Ali to ne znači da su ta obećanja ostvariva, posebno uz udvostručenje ekonomskog razvoja ili trenutnu razgradnju države - što će trajati mnogo duže", ocjenila je ona.

S druge strane, prema njenim riječima, postoji nespremnost političkih stranaka da posebno govore o svojim stavovima u vezi sa dijalogom sa Srbijom i procesom integracije u EU i NATO, koja su bila ključna obećanja na prošlim izborima.

Ona je dodala da liberalizacija viza ne izgleda kao lako ostvariv cilj za političke partije zbog problema sa državama članicama, i navela da neke stranke nerado pominju to pitanje.

Jetmir Bakija iz Demokratije Plus (D+) istakao je da za građane koji nisu pristalice stranaka u izbornoj kampanji jesu njihovi stranački programi i planovi za budućnost zemlje dok traže vlast.

I pored toga što su sve stranke pokrenule kampanju razgovarajući o programu, nisu sve objavile detaljan i pisan program, podvukao je on.

"Samo su Demokratski savez Kosova (LDK) i Samoopredjeljenje juče započeli sa detaljnim izbornim programom na papiru. Demokratski savez Kosova je to objavio na veb stranici i govor kandidata je bio iznad tog plana, dok je Samoopredjeljenje nastavilo sa izbornim programom koji je koristilo i prethodnog puta, pošto su ocjenili da je i dalje aktuelan", rekao je Bakija.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) je pokrenula kampanju sa 100 prioriteta koji su ranije objavljeni na njihovoj veb stranici ministara, ali ne postoji veb stranica koja detaljno opisuje kako će se ti prioriteti ostvariti, ukazao je on.

Bakija je naveo da i pored toga što je Demokratska partija Kosova mnogo govorila o borbi protiv korupcije i ponudia neke ideje, one nisu napisane u izbornom programu gdje javnost može imati pristup.

Izvor: Kosovo Online