Ne nude ništa novo!

Debate predstavnika političkih stranaka koje se održavaju u sklopu predizborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore, jasno ukazuju da „politički spektar na Kosovu nije spreman za kampanju u ovom periodu“, preovlađujući je stav političkih analitičara u Prištini, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže za RSE da su način na koji se vode rasprave i teme o kojima su do sada raspravljali predstavnici političkih stranaka u debatama koje su organizovali lokalni mediji, više „mjerilo impulsa političke partije u odnosu na njihove konkurente“, prenosi portal Kosovo-online.

„Nažalost, na Kosovu se čak i izborne kampanje temelje na međusobnim odnosima. Dakle, ne postoji ideja i identitet političkih stranaka, koje bi gurale napred do određenog cilja. Ponude do sada nisu objavljene, jer postoji bojazan da se ne relativizuju u ovom početnom periodu, ali i da u posljednjoj nedjelji, kada je vrijeme da glasači odluče kome će dati glas, ne budu medijski izmanipulisani“, ističe Muhaxhiri.

Razlog za ovakav početak kampanje njegov kolega Ismail Hasani vidi u tome što su učešće u raspravama uzeli, kako kaže, „drugorazredni predstavnici političkih stranaka, a ne lideri tih stranaka“.

„Zajednički stav je da u demokratskim zemaljama lideri koji vode političke stranke i konkurišu za mjesto premijera, učestvuju u direktnim raspravama, ali to se do sada nije dogodilo na Kosovu“, rekao je Hasani i izrazio sumnju da će se nešto promjeniti tokom kampanje.

„Na Kosovu, zbog mediokriteta i lične netrpeljivosti, kao i personalizovanog pristupa politici, do takve debate teško da će doći. Lideri se plaše da bi mogli izgubiti u tim raspravama, a problem je i u organizaciji i nedostatku volje lidera da to urade“, rekao je Muhaxhiri.

Muhaxhiri smatra da bi debate u kojima bi učestvovali lideri stranaka bile od koristi građanima, jer bi mogli da vide njihova sučeljavanja na istim temama, ali je naglasio da „takve konfrontacije vjerovatno neće biti“.